Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets första tältare är här – Tomasz cyklar genom snön och sover i 16 minusgrader

Årets första tältare har kommit till Sundsvall.
Tomasz Gehrke gillar att sova i tält – i 16 minusgrader.
– Det är rena sommaren här i jämförelse med hur det var i Haparanda, säger han.

Så här års brukar camparna på campingplatsen i Fläsian bo i sina husbilar eller husvagnar. Men i går kom Tomasz Gehrke från Nya Kaledonien cyklande i det ymniga snöandet och satte upp sitt tält. Han är den första tältaren på campingen i år.

– Det är ett vårtecken, säger campingägaren Bernt Östling.

Tomasz är dock inte vilken campare som helst. Han har tältat hela vintern, på en 7000 kilometer lång cykeltur som gått från Polen via Baltikum, Ryssland, Finland, Haparanda och Sundsvall. Nu är han på väg mot Danmark och tillbaka till Gdynia i Polen.

Läs också: Campare som trotsar kylan

Han gör resan för att det är ett roligt äventyr och för att han vill besöka Finland och Sverige som han inte varit i tidigare. Han samlar också in pengar till välgörande ändamål under resans gång.

Det är besvärligt att cykla genom snön ibland, men kylan bekommer honom inte så mycket.

– De senaste veckorna har jag cyklat och tältat längre norrut, i 30 minusgrader ibland. I natt var det 16 minusgrader i Fläsian, så det är varmare än jag är van vid.

Tomasz Gehrke är en riktig äventyrare. Han kommer ursprungligen från Nya Kaledonien utanför Australien och har franskt pass, men har varit på resande fot i 25 år, över hela världen.

Läs också: Se de modiga vårbadarna på Fläsian

– 15 av de åren har jag tillbringat i franska främlingslegionen och jag har deltagit i flera krig och konflikter, bland annat på Balkan och i Afrika.

Så att cykla i 30 minusgrader genom snöstorm är ingen omöjlig utmaning för honom. Han har varit med om betydligt värre och är tränad för att överleva under svåra förhållanden.

– Det är förstås krävande ibland, men jag har haft mycket roligt och har träffat många helt fantastiska människor.

Tältet är anpassat för arktiska förhållanden och han föredrar att sova i det framför att sova inomhus.

– Bernt som äger campingen erbjöd mig att sova inomhus, men det blir för varmt. Jag föredrar att tälta.