Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Gatufest blev den sista – konkurs

I 25 år har det funnits en gatufest i Sundsvall. Årets var den sista.

Efter stora ekonomiska förluster de senaste åren lämnade Gatufesten in konkursansökan under måndagen.

Styrelsen tog beslutet i går förmiddag. Bolaget har inte lyckats vända de senaste årens nedåtgående trend.

– Vi gick tre miljoner kronor back i fjol. Vi vet inte helt hur siffrorna ser ut i nuläget men det vi vet är att det som finns på kontot i dag inte räcker för att täcka de närmsta kostnaderna. Det här var enda lösningen, säger Ulf Rehnberg, styrelseordförande för Sundsvalls Gatufest AB.

Det fanns ingen möjlighet från ägarna att rädda Gatufesten som man var tvungna att göra i fjol.

– Det var ingen idé att gå in med mer pengar. Vi är tomma på idéer, säger han

För Anna Frisk, som tog över som vd och Gatufestgeneral i fjol, var det märkbart jobbigt att meddela om nedläggningen. Satsningen på ett nytt, mindre område och bokningar av svenska och mer lokala artister höll inte. De 33 000 biljetter som såldes i år var 12 000 biljetter för få för att bolaget skulle gå runt.

– Sundsvall har valt att inte ha en Gatufest. Det går inte att tvinga folk, säger Anna Frisk.

Anna Frisk berättar att samma biljettpriser behölls från i fjol och att man var nöjd med den artist-lineup som var.

– Vi gjorde en del förändringar på artistsidan. En tydlig konceptscen nere på scen Himlabadet och större bokningar här på Stora torget. Vi förstod att vi behövde haka på den nya trenden med house och klubbmusik och tycker att Maskinen var en av de bästa spelningarna under året, säger hon.

Man trodde inte från Gatufestens håll att arrangemanget skulle bli en del av den festivaldöd som svept genom landet i år.

– Vi hade en skön känsla innan och hade bra förköp, men följer ändå samma trend som övriga Sverige.

Vad orsaken är till att besökarna sviker är svårt att spekulera kring säger Anna Frisk. Hård konkurrens från stora aktörer som Bråvallafestivalen och större konsertmöjligheter i till exempel Friends arena spelar in tror hon.

– Marknaden vill inte ha det här konceptet längre, säger Anna Frisk.

Efter att konkursansökan lämnats in till Sundsvalls tingsrätt i går väntar nu att konkursförvaltare utses. Enligt gatufesten vet man inte med säkerhet hur stora skulderna är.