Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets glöggutbud det bästa någonsin – stort test av hela fasta sortimentet

Årets glöggsäsong är inledd. Vår vinprovare Sune Liljevall har sin vana trogen testat igenom hela det julkryddiga utbudet i Systembolagets hyllor.

Annons

Glöggmarknaden har lyckligtvis sanerat sig själv från flertalet tveksamma experiment som har passerat revy de senaste åren.

Vanilj, choklad, lakrits och andra smaksättningar har fått ge vika för de mer traditionella klassiska julkryddorna kardemumma, kanel, kryddnejlika och ingefära i olika kombinationer. Och jag vill nog påstå att glöggutbudet i stort nog aldrig smakat bättre än nu. De flesta tillverkare har faktiskt äntligen fått till en hyfsad balans i sockerhalten som i vissa fall tidigare varit väl kletigt översöt. Och grundvinerna tycks vara av högre klass hos nykomlingarna som stundtals tidigare trodde att allt kunde döljas med socker och kryddor.

Blossa håller sig som vanligt väl framme både med de gamla kända varianterna och med en mycket god, om än något dyr, nykomling gjord på ett 100-årigt recept. Blossas årgångsglögg kommer som vanligt i en mycket fin flaska, denna gång i lite engelsk teservistappning, passande eftersom årets ljusa glögg är smaksatt med Earl Grey-te tillsammans med de gängse pepparkakskryddorna. Helt okej i en fruktig, russintonad stil där tearomerna inte på något sätt tillåts dominerar smakbilden.

Men som sagt det finns flera som lever upp till förväntningarna, vissa med råge. Tegner & Son’s varianter är bra rakt igenom, med Wickens fat som min personliga favorit. Men Dufvenkrook, som i år bara har en variant i ordinarie sortiment, och den lite mindre söta Skogsglögg, som görs på svenska bär, uppskattar jag också.

Flera glöggsorter än tidigare är i år också ekologiska.

Spendrups har även tagit fram två olika, mer ambitiösa, alkoholfria julmust som lagrats på fat av bourbon respektive calvados som alternativ för de som vill undvika alkohol.

Fotnot: En rad lokalt producerade glöggsorter av god kvalitet finns också att beställa, av vilka Vinfabriken i Jönköpings Smålandsglögg (Nr 30751, 75 cl/89 kr) och Starkvinsglögg spetsad med whisky (Nr 30749, 50 cl/89 kr) är goda och klart värda att beställa.

Årets glögg på Systemet:

-

Betyg fem av fem

Blossa 1895, 18 %, 50 cl/129 kr

Karaktär: Bjuder på en djup rik, mustig smak baserad på en mix av de tre starkvinssorterna port, tarragona och muscatelvin tillsammans med de traditionella glöggkryddorna som fint integrerats i smakbilden. En förstklassig glögg som jag lika gärna dricker kall som varm. Kan fungera fint till blåmögelost, inte minst stilton.

Tegnér & Son - Wilckens Fat Starkvinsglögg, 14,5 %, 75 cl/79 kr

Karaktär: En riktigt god starkvinsglögg med alla smakkomponenterna på rätt plats. Här trängs rika toner av de klassiska julkryddorna med stråk av pomerans och choklad under korken. Smakar helt enkelt som riktig glögg SKA smaka. Ekologisk.

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac, 21 %, 50 cl/89 kr

Karaktär: God, lång tydligt konjakskryddad, något eldig, glögg med kryddnejlike-, kardemumma och russintoner i elegant förening. Härlig smuttglögg som jag tycker är godast kall som matsmälningsbefrämjande digestif efter julbordets mättnad.

-

Betyg fyra av fem

Tegnér Biskopens Torra, 12,5 %, 75 cl/69 kr

Karaktär: Något mindre söt, angenämt julkryddad, djup smak med fin längd och balans. Ekologisk.

(Finns även på halvflaska 37,5 cl/45 kr)

Vinfabrikens Äppelglögg, 11 %, 75 cl/79 kr

Karaktär: En personlig och god, fräsch glögg med en tydlig äppelton i doften och med en smak som på ett angenämt sätt påminner om ugnsbakade äpplen med kanel i flytande form. Trevlig bekantskap som jag helst njuter kall. (Finns även på halvflaska 37,5 cl/49 kr)

Dufvenkrooks Original, 15 %, 75 cl/82 kr

Karaktär: Djup, angenäm smak som påminner om körsbär i choklad i den mättade smakbilden med toner av bland annat kryddnejlika, vanilj och russin. Delikat och på gränsen till högsta betyg.

Blossa Starkvinsglögg Röd, 15 %, 75 cl/83 kr

Karaktär: Påtagligt alkoholeldig, särskilt varm – men ändå med lång, harmonisk smak med de klassiska glöggkryddorna och russininslag i väl valda proportioner. En klassiker bland starkvinsglöggarna som håller måttet år efter år.

Blossa Trestjärniga Glögg Spetsad med Rom, 21 %, 50 cl/89 kr

Karaktär: Gillar man rom så är det här sannolikt en höjdare då arraktonen är ganska markant i denna nektarmjuka, något alkoholheta, kanel- och vaniljtonade, exklusiva smuttglögg.

Grythyttan Skogsglögg, 14,5 %, 75 cl/92 kr

Karaktär: Här exponeras en kryddig, intensiv, söt smak med tydliga toner av kryddnejlika tillsammans med inslag av lingon och blåbär som ingår i denna personliga och lite friskare glöggvariant.

-

Betyg tre av fem

Snälleröds Ekologiska Vita Starkvinsglögg, 15 %, 75 cl/85 kr

Karaktär: Betydligt djupare och mer balanserad smak än lättvinsvarianten från samma producent. Här är smaken riktigt god och mustig med inslag av sultanrussin, mogna äpplen och julkryddor i klart godkänt samspel på smakpaletten. Påtagligt söt och kan med fördel drickas kall on the rocks.

Ripa Ekologisk Julglögg, 12,5 %, 75 cl/64 kr

Karaktär: Stor, söt, mättad pepparkakskryddighet i mörkmurrig vinton med körsbärsinslag. Välgjord och drickvänlig. Ekologisk.

Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg, 12 %, 75 cl/69 kr

Karaktär: Balanserad och klassiskt kryddad glögg i något standardiserad, men välgjord stil. Ekologisk.

Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg, 12,5 %, 75 cl/69 kr

Karaktär: Du som gilla appassimento- och busbussigt söta zinfandelviner kan ha en ny favorit i denna smakbomb med massor av söta bär, vaniljtoner och pepparkakskryddor i ytterst generös, något kladdig förening. (Finns även i 1-liters tetra, 79 kr. Men flaskan är godare.)

Goder Aftonglögg Röd Vinglögg Ekologisk, 12,5 %, 75 cl/69 kr

Karaktär: Håller sig helt inom de traditionella glöggramarna med kanel/ingefära-dominans i krydduppsättningen i den smakrika, angenäma vinbasen. Ekologisk. (Finns även i 2-literslåda, 159 kr)

Blossa Vinglögg, 10 %, 75 cl/73 kr

Karaktär: Så arketypisk svensk glögg att den nästan upplevs tråkig. Men visst är den välgjord och klassisk i sin påtagligt söta, pepparkakskryddiga, väl beprövade stil. (Finns även i 2-liters låda 159 kr)

Blossa Starkvinsglögg Vit, 15 %, 75 cl/85 kr

Karaktär: Håller alltid måttet om man uppskattar vit glögg. Färgen är brungul och smaken bjuder på en stor, söt och fet aromrikedom med förnimmelser av torkade frukter, bränt socker, ingefära och halstabletten Kungen av Danmark.

Blossa 15 Earl Grey, 18 %, 75 cl/99 kr

Karaktär: Som vanligt är Blossas årgångsglögg välgjord och i år i helsnygg flaskdesign i brittisk teservis-stil. Earl Grey-kryddningen förnims främst som bergamott i den annars fruktiga smaken av mogen röd citrus och russin. En god vit glögg, men ändå ingen av de allra bästa i årgångsserien.

-

Betyg två av fem

Katzenhûtte Glühwein, 10 %, 75 cl/55 kr

Karaktär: Frisk, lätt, bärig glögg med vinösa toner och godkänd kryddning i tysk after ski-stil.

Snälleröds Ekologiska Vitvinsglögg, 12,5 %, 75 cl/75 kr

Karaktär: Väl tung, endimensionell smak av pepparkaksdeg i en något översötad, honungstonad stil. Ekologisk. (Finns även på halvflaska 37,5 cl/45 kr)

Saturnus 1893 Äppelglögg med Calvados, 20 %, 50 cl/99 kr

Karaktär: Busig smak med äppelaromer i den mycket söta russintonade smaken som upplevs spretig och lite obalanserad. Alkoholen, från calvados, sticker ut på ett lite ointegrerat sätt.

-

Alkoholfri glögg på Systemet

-

Betyg tre av fem

God jul Glögg Vit, 75 cl/25 kr

Karaktär: Riktigt god, vit alkoholfri glögg från Saturnus i en fräsch stil med mogen citrus i den påtagligt söta tydligt kardemummasminkade smaken.

Blossa Alkoholfri Glögg, 75 cl/32 kr

Karaktär: Pepparkakskryddig medelfyllig smak med stråk av russin i mycket snäll men välgjord glöggstil med klassiskt smakidiom.

-

Betyg två av fem

God jul Glögg Röd, 75 cl/25 kr

Karaktär: Väl kletigt söt. Men med okej kryddning.

-

Betyg ett av fem

Saturnus 1893 Ekologisk Glögg, 50 cl/ 29 kr

Karaktär: Smakar översötad, ytterst kletig, outspädd saft med pepparkaksinslag.

-

Betygen:

Fem: Nu är det jul igen! Bästa köp.

Fyra: Riktigt god och värmande.

Tre: Tackar inte nej. Klart godkänd glögg.

Två: Inget att skriva hem om. Men kan passera.

Ett: Undvik!