Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets julklapp borde ha varit skyddsväst

Annons

Förra tisdagen presenterades robotdammsugare som Årets julklapp 2015 av HUI Research, Handelns utredningsinstitut.

Krönikör Nygren kom på sig med att roat skrocka:

"Borde det inte ha varit skyddsväst?"

Säg en enligt reklamen påstått skott- och knivsäker NIJ IIA, en av marknadens bästsäljande skyddsvästar med låg vikt och diskret passform. Skyddar, hävdas det, mot kniv, 9 mm, Remington .40; allt till det med tanke på livets onekliga värde överkomliga priset av 5 999 spänn, eller delbetalning från 257 bagis per månad.

I dagens uppfuckade värld kommer man inte långt med den bakmaskin som var Årets julklapp 1988. Lika lite som med en spikmatta (2009) eller en surfplatta (2010), för att inte prata om det elektroniska husdjuret, till exempel Tamagotchi, som utsågs 1997.

Årets julklapp, heter det, ska ha ett nyväckt intresse under det snart gångna året och representera den tid vi lever i.

Håll med:

De kriterierna stämmer onekligen med skyddsväst.

Men nu ska vi bildlikt talat - och framför allt inte bokstavligt - skita på oss, kära läsare. Sannolikheten, ens med hysteriska säkerhetsmått mätt, att ett gäng IS-tränade terrorister med Kalashnikovs och omsorgsfullt riggade bombbälten skulle slå till precis när du eller undertecknad är på väg till Ica Esplanad eller Systembolaget i In-gallerian, är väl åtminstone än så länge tämligen begränsad.

Det kan dock finnas anledning till ett slags filosofisk begrundan, baserad på den senaste tidens händelser i vårt kära Europa. När mycket verkar tumla runt som ingredienser en schimpans på måfå slängt ner i en råsaftcentrifug (Årets julklapp 2013). Hur tillvaron halvt oväntat för de flesta plötsligt kan handla om överlevnad och inte oövertänkt konsumtion triggad av marknadsföringskampanjer både medelpadingar och resten av invånarna i Svea rike verkar ha en klar tendens att tok-torska på.

Krönikör och ex-kriminalreporter Nygren har sedan många år insett att vad fan som helst kan hända när fan som helst var fan som helst. Det finns ett slags nihilistisk trygghet i den insikten. Att shit happens och det är ingen point med att fågelholka. Optimist, brukar det heta, är den som ännu inte nåtts av de dåliga nyheterna.

Så symboliskt sett är det där med skyddsväst ingen dum idé.

Inte ens en välbyggd skyddsväst förhindrar cancer eller andra sjukdomar.

Den skyddar heller inte mot kulan från en Kalashnikov, om siktet är riktat mot huvudet.

Fuck, no.

Men en bra mental skyddsväst kan vara behjälplig mot mänsklig dumhet.

Man kan åtminstone undvika att torska på det mest uppenbara.

Hur frestande det, vid en första anblick, än kan verka.

Christer Nygren