Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Kenneth – en livräddare på Medelhavet

I somras räddade Kustbevakningen 5295 migranter på Medelhavet.
Operativt ansvarig för insatserna är före detta sundsvallsbon Kenneth Neijnes.
I tisdags fick han ta emot utmärkelsen Årets Kenneth.

Svenska Kennethklubben delar årligen ut pris till en Kenneth som utmärkt sig på ett positivt vis. I år går priset till Kenneth Neijnes som är operativt ansvarig för utlandsmissionen på Medelhavet. Han fick ta emot priset under en överraskningsceremoni och han blev lurad till Sundsvall under förevändning att hälsa på dottern i Njurunda.

– Fast jag började ana att det var något lurt för ett par dagar sedan, säger han.

Priset som Årets Kenneth 2015 får han med motiveringen att han har visat prov på handlingskraft, organisationsförmåga, stor medkänsla och ett humanitärt hjärta av ädlaste slag.

Läs också: Kenneth undsatte en hel by

Operation Triton i Medelhavet går ut på att vara ett stöd åt Italien men gränsbevakningen övergår oftast i sjöräddning. Under åtta dagar var Kenneth Neijnes med att rädda drygt 500 personer varav 280 stycken under en och samma dag. Det är en stor skillnad mot arbetet i svenska farvatten.

– Under mina 30 år inom Kustbevakningen har jag varit delaktig i kanske ett tiotal räddningsinsatser som varit avgörande för människoliv.

Läs också: Stefan från Sundsvall deltog i en stor räddningsaktion för flyktingar

Han berättar om människor som flytt i vild förtvivlan och som inte haft mer än kläderna på kroppen. Oftast saknade de skor också.

– De gånger jag varit med och skyddsvisiterat har de knappt haft något med sig. Kanske har någon haft en gammal mobiltelefon eller ett cigarettpaket. Man blir väldigt berörd.

Kenneth Neijnes lyfter fram sina kollegors insatser. Det är egentligen de som ska hedras. Plaketten ska få en hedersplats på kontoret så alla kan se den.

– Jag känner mig oerhört stolt.

I april åker han ner till Medelhavet igen.