Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets konstrunda till hall och ateljéer

Lions årliga konstrunda - från Målsta till Mellanfjärden
Ett 60-tal konstnärer

Lördag och söndag är det dags för galleribesök per bil: då hålls den nionde upplagan av Konstrundan, arrangerad av Lions Club Skvadern.

Ishallen i Njurunda är som vanligt rundans centrum med ett 30-tal utställare, bland andra Curt Agge, Kicki Jerschke, Eeva-Liisa Holappa Jonsson, Nina Wänn och Stefan Thunström. Därefter går vägen vidare söderut mot Galtström, Gnarp och Mellanfjärden, där ateljéer och gårdar står öppna med utställningar.

Nytt för i år är att några konstnärer i Matfors-Sidsjöområdet visar upp sig och i flera fall också sina ateljéer. Den som startar rundan där kan sedan styra kosan direkt mot Kvissleby och söderut.

Hemma hos Lena Backman vid Medskogsbron ställer sju damer ut i ateljé, bagarstuga och ladugård. Där är miljön i sig en fröjd för ögat med gammaldags romantiska träväggar, järnspis och bjälkar.

Det relativt stora utrymmet gör att vars och ens bilder kan flöda ymnigt: det gäller inte minst Lena Backmans egna i ateljén, där de fullkomligt trängs på de stora snedväggarna, och bara mångfalden får en att känna sig berikad. Hon vilar tryggt i de stildrag som hon ständigt förknippas med: jordfärger, bestämda konturer och former, kvadraterna som dyker upp överallt och där hon gärna stoppar in något hon tycker vi ska titta närmare på: det kan vara hus, änglar eller livstycken.

I kontrast mot hennes jordnära kollage står Elisabets Marcussons luftiga akvareller. I de allra minsta lyckas hon, förunderligt nog, med bara några få linjer skapa hela strandmotiv med djup och rymd. Karin Rolén Nordstrands vallmoblommor på spröda stjälkar tycks flyta mer än stå, och hennes ensamma fåglar i anonyma miljöer fångar på något vis naturens utsatthet.

Gunilla Englunds hennes prinsessor är tokroliga, hennes får däremot är på fullaste allvar. Djuret som ofta får symbolisera dumhet får av henne den djupaste respekt, liksom andra djur som hon använt, inspirerad av folkkonst. Liksom hon går Birgit Nyman Ericson nära sina motiv: de är närapå tvådimensionella och den fruktiga rödgulgröna färgskalan bidrar till att de ger intryck av välbefinnande.

Barbro Bäck fångar i stället gärna avstånden och förser sina avlägsna landskap med skyar som skapar stark spänning. Via färgvalet frammanar hon vädrets makter och laddar sina dukar med dramatiska stämningar. Det gör också Eva Sollander, men hon arbetar i fält och här är det inte himlarna utan motiven som alstrar spänningen genom att ha "fel" färger, som ändå känns helt naturliga i sitt samspel.

Ändå är de sju damerna bara några av alla medverkande vid denna 2009 års konstrunda. Nästan hela Konstmedelpad är på benen denna helg.