Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets önskelista från Sveriges småföretag

Kära Tomtefar Fredrik, Tomtemor Maud och alla tomtenissar med och utan hästsvans.

Vi förstår att ni har det kämpigt nu med alla kriser mitt i julstöket, så vi ska inte vara omöjliga. Vi småföretagare har nog varit både snälla och duktiga i år. Inte bara i år, förresten; de senaste fem åren har vi faktiskt skapat 80 000 nya jobb i Sverige. Det vill vi att ni ska tänka på nu när ni får vår önskelista. Hinner ni inte med allt nu, kan ni spara den och plocka fram den efter jul.

Först vill vi att alla drabbade människor ska få klara besked om sin närmaste framtid. Oavsett om beskeden är positiva eller negativa, är det bäst att veta vad man har att rätta sig efter. Detta gäller både dem som är varslade och alla som har hamnat utanför arbetsmarknaden. Det är bra om ni försöker hjälpa banker och bilföretag över den svåra och chockartade nedgången och att ni sätter in extra resurser för att hjälpa människor att forma sig en ny yrkeskarriär, när den tidigare gått i stå.

Sedan vill vi att alla banker ska få tillräckligt med pengar i sina utlåningskistor, så att ingen som behöver låna ska bli utan.

Tack för att ni gav alla bostadsägare ett ROT-avdrag. Det ger säkert jobb åt många hantverkare och sätter lite snurr på (h)julen. Dessutom bidrar det till en alldeles snövit ekonomi!

Vi har jobbat ihop en hel del pengar åt andra – stat och kommun får 600 kronor av varje 1000-lapp vi jobbar ihop. Därför vågar vi önska oss något för egen del:

- Ett slopande av den allmänna löneavgiften på ca 7,5% på en lönesumma upp till 3 miljoner kr/år. Den kommer rättvist alla företag till del, men har störst effekt på de små företagen. Då kan ännu fler få nya jobb!

- Neutrala skatteregler som inte gynnar den ena bolagsformen framför den andra.

- En ny arbetsrätt som utgår ifrån moderna arbetsmarknadskrav och som är gjord för att passa småföretagen. Då klarar även de stora av den.

- En tunn regelbok med kloka regler för företagandet, som hjälper och inte stjälper.

- Ett väl fungerande frivilligt trygghetssystem för företagare. Det nuvarande kan inte företagare utnyttja och det hindra framförallt kvinnor från att ta steget att bli företagare. Detta kan väl tomtemor särskilt fundera på.

- Bra järnvägar och vägar, så att vi kan ta oss till och från jobbet. Infrastruktursatsningar över huvudtaget tas tacksamt emot just nu. Här i Västernorrland är även ett väl fungerande trafikflyg viktigt.

- Hittar vi också nya pengar som det står Euro på under granen, så räcker det till ännu fler julklappar nästa år!

God Jul och Gott nytt år!

Företagarna Västernorrland

Peter Germer

Regionchef

Arto Gabrielsson

vd Montal AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel