Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets svensk kämpar för flyktingar

Årets svensk är en svenska. Anita Dorazio heter hon, är 72 år och pionjär i arbetet för flyktingars rättigheter.

Veckotidningen Fokus jury, som utser Årets svensk, säger i sin motivering att hon får priset för ”sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige”.

Anita Dorazio från Lidingö började sitt arbete för flyktingar redan i början på 1990-talet. Hon var då invandrarlärare och kom dagligen i kontakt med flyktingar. I dag är hon sedan 1995 styrelseledamot i Läkare i världen och fortsatt aktiv med att bistå papperslösa med sjukvård och rådgivning.