Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Timråbo kommer från Ljustorp

Han är sedan länge en drivande kraft inom hembygdsföreningen.
Medelpad Classic ski har han jobbat med sedan starten och engagemanget för Ljustorps IF har alltid varit på topp.
Nu blir han Årets Timråbo och Berth Mattsson är själv smått chockad över beskedet.

Annons

När kollegorna från Ljustorps hembygdsförening kom hem till Berth Mattsson med blommor och gratulationer förstod han inte riktigt vad som stod på.

– Jag hade ju fyllt år för länge sedan och förstod ingenting. När de sedan berättade att jag blivit Årets Timråbo blev jag chockad, säger Berth som bor vid föräldrahemmet i Öppom strax intill Ljustorps centrum.

Berth Mattsson kom till Ljustorp från Indal som tvååring. Efter att ha bott i Sundsvall under ett antal år så flyttade han tillbaka till Ljustorp 1992 där han byggt ett nytt hus på gården föräldrarna köpte. Men redan 1984 började han verka inom hembygdsföreningen och efter flytten tillbaka till byn Öppom så har det blivit många timmar ideellt arbete på orten i flera sammanhang. Det är också det som gjorde att han blev vald till årets Timråbo.

– Vi hade några till som var aktuella men efter diskussion så kom vi fram till att Berth är värd utmärkelsen, säger Vivianne Frölander från Ljustorps hembygdsförening.

Årets Timråbo utses varje år efter ett löpande schema mellan Ljustorp, Tynderö, Hässjö och Vivstavarvs hembygdsföreningar. Ordförande i kommittén som delar ut priset är Jan-Christer Jonsson (S) ordförande i kultur- och tekniknämnden. I år kommer det att ske under måndagskvällen i bygdegårdsföreningens lokaler i centrala Ljustorp.

– Vi kommer att starta klockan sju, säger Vivianne Frölander som hoppas på många deltagare under prisceremonin.

Sist en Ljustorpsbo fick utmärkelsen var 2011. Då var det Olof Ulander som fick priset. I fjol gick priset till en kvinna, Eleonore "Ellen" Persson, hon bor i Söråker men arbetar på Ljustrops skola.

Den officiella utdelningen av utmärkelsen Årets Timråbo kommer som vanligt att ske i samband med firandet av nationaldagen som går av stapeln i Vivstavarv.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!