Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets ungdomsledare har ett hjärta som brinner för Alnö IF

Hennes engagemang för Alnö IF är stort – och med sitt entusiasmerande sätt lyckas hon smitta av det på andra. Helena Martinez är årets ungdomsledare inom Medelpadsfotbollen. – Jag vill få alla inom föreningen att jobba mot samma mål, säger hon.

Helena Martinez ÄR Alnö IF.
Så stod det i den nominering till årets ungdomsledare som Roland Persson, ordförande i klubbens ungdomssektion, skickade in till Medelpads Fotbollförbund.
Efter att ha spenderat någon dryg timme med Helena i kansliet vid Äppellunda IP verkar inte den meningen överdriven.
Hon har länge varit en drivande kraft inom föreningen och med stor entusiasm och glöd berättar Helena sitt jobb där.
Hon planerar och genomför ledarträffar och ungdomsstyrelsemöten, är med och planerar fotbollsskolan, hon ansvarar för det årliga Valborgsfirandet på Äppellunda, fixar scheman för bollkallar till seniormatcherna, bokar in träningstider ...
Ja, det är några av alla de uppgifter som hon utför på ideell basis.
Jag blev sjukpensionär år 2000 och kände att jag skulle gå under om jag bara satt hemma. Här kände jag att jag kunde tillföra något samtidigt som det också var bra socialt sett, berättar Helena, som drabbades av en nackskada i samband med en trafikolycka 1994.
Hon började som lagledare i sönernas pojklag, blev år 2002 invald i barn- och ungdomssektionens styrelse för att året efter bli invald i huvudstyrelsen.
Helena tillbringar en hel del tid på kansliet. Ibland för att göra nytta och andra gånger bara för att umgås, som hon själv säger. Hon är också lagledare i juniorlaget, där sonen Andreas spelar.
Trots att han numera är junior och de två andra i trillingskaran, Julia och Oscar, har slutat med fotbollen brinner Helena ännu för föreningens barn- och ungdomssektion med omkring 350 aktiva fotbollsspelare.
Jag tycker att det här är kul och jag vill göra Alnö IF till en förening där alla trivs. Jag uppfattar redan föreningen så, men jag vill att ännu fler ska känna det. Framför allt vill jag skapa en bra miljö för våra barn och ungdomar.
Helena har varit drivande i arbetet med att utveckla Alnö IF:s policy och att se till att den efterföljs. Hon tycker att de är viktigt att hela föreningen jobbar mot samma mål, och med sin helhetssyn på Alnö IF har hon lyckats öppna upp gränserna mellan barn- och ungdomssektionen och huvudsektionen.
Vi har haft flera träffar med huvudstyrelsen dit vi bjudit in ledare, föräldrar och andra inom föreningen. Vi har gått igenom hur det ser ut i Alnö IF nu och hur vi vill att föreningen ska se ut i framtiden. Verksamheten har varit lite för utspridd, jag vill få ihop hela föreningen och att alla jobbar åt samma håll.
En faktor som pekar på att hon lyckats med det är att fler än involverade i arbetsuppgifterna i klubben i dag. Helena behöver inte längre ta ansvar för lika mycket som hon gjorde tidigare.
Vad tror du att är som gör att du lyckas få andra med dig?
Jag tror att jag är bra på att presentera möjligheterna. Sen ser de kanske att jag lägger ner mycket energi på det här och det kan smitta av sig till andra. Vi behöver fler som hjälper till. Om många kan göra lite så behöver ingen dra ett jättelass. Samtidigt så blir man starkare ju fler personer som är med och tycker och tänker.
Hur tycker du att en bra ungdomsledare ska vara?
 Han eller hon måste kunna se och uppmuntra alla och vara lyhörd för hur de mår. Sen gör det ju inget om personen också kan lära dem att spela fotboll. Men för mig är pedagogiken det viktigaste. Jag vill att så många som möjligt ska spela fotboll i Alnö IF och att de blir väl omhändertagna.


Fakta
Helena Martinez
Ålder: 48.
Bor: Ankarsvik, Alnö.
Familj: Maken Calle, 18-åriga trillingarna Andreas, Julia och Oscar.
Egen fotbollsbakgrund: \"Hemma i Dalarna, där jag är uppväxt, spelade jag alltid med killarna och även lite i korpen. Jag började inte spela i ett riktigt damlag förrän jag var 18 år och då höll jag på i fyra-fem år i division fyra. Fotboll är den sport jag tycker är absolut roligast.\"