Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets vinnare är... Blåbär

Det finns en svensk mästare på Alnö.
SM-guldmedaljen i Mathantverk i år gick till Mitt skafferis blåbärsglögg.
– Det är verkligen roligt att få ett pris för allt jobb man lägger ner, säger tillverkaren och ägaren Ulla Lahti.

Det är tredje gången gillt som Ulla Lahti lämnar in sina produkter till SM i Mathantverk och i år var motståndet 450 olika produkter indelade i 38 klasser.

Där tävlar man i allt från förädlad fisk, charkuterier och marmelader till glögg. Det var just glögg som var Ullas stora vinst.

– I fjol fick jag silver på lingonglöggen och bra omdöme på blåbärsglöggen. Då åkte jag hem och gjorde lite justeringar på blåbär och tävlade i år igen, berättar Ulla Lahti.

Det visade sig vara ett riktig bra drag, det blev en vinstlott och guldmedaljen gick till den "blå".

Juryn består av fyra personer – en kock, någon inom restaurangbranschen, en sommelier och en vanlig konsument.

– De tittar bland annat på utseende, smak, färg och doft, högst poäng vinner. Det är bra för man får omdömen på produkterna på en gång, både bra och dåliga.

På Stornäset där Ulla kokar sin glögg har hon även en liten butik, där hon säljer sina varor och tycker att det är en tjusning att få träffa kunden direkt – inga mellanhänder.

– Kunden kommer med feedback direkt till mig. Mina kunder är den bästa juryn, jag brukar tävla i de produkter jag säljer mest av, då vet jag att det är en bra vara. Får den inte någon medalj så kan man alltid göra om och göra den lite bättre.

Guldglöggen kan drickas både varm och kall och vill man så kan man blanda i lite rom.

– Lingonglöggen ska drickas varm men man kan med fördel göra lite gluwein av den.

Hur gör man gluwein då?

– Man tar två delar rött vin och en del lingonglögg. Det skulle vara roligt om restaurangerna kunde servera det med, vi behöver väl inte åka till Tyskland för att dricka det.

Är vi dålig på att handla lokala närproducerade produkter?

– Vi blir bättre och bättre, intresset växer. Det är roligt att de yngre blir mer medvetna. De vill ha naturliga råvaror utan tillsatser.

Men vi kan bli bättre. I Sundsvall är det runt 14 producenter som säljer på Bondens marknad, medan det är 25 stycken på motsvarande marknad i Umeå som är bland de största i landet.

Ska man äta någonting till glöggen?

– Glöggmingel med tilltugg, en klassisk pepparkaka med ädelost eller rågchips fylld med färskost och lite bär och fröströssel på.