Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arktis är viktigt för Sverige

Arktis är viktigt för både Sverige och Europa. Inte minst på grund av de stora outnyttjade naturtillgångarna som finns i området. Därför presenterar Sverige nu en strategi för den arktiska regionen. Vi vill också se att EU spelar en mer framträdande roll inom detta område då Unionen har många av de verktyg som behövs för att främja en positiv utveckling i Arktis.

Regionens betydelse ökar, speciellt nu när klimatförändringarna i grunden ändrar livsbetingelserna norr om polcirkeln. Nya transportleder kommer att öppnas upp och det blir mer lönsamt att utvinna naturresurser. Detta ger många nya möjligheter till ekonomisk utveckling, men det kan också bli en källa till konflikter och nya miljöhot.

Arktisstrategin presenteras som en del av att Sverige tar över ordförandeskapet Arktiska rådet. Från svensk sida vill vi använda ordförandeskapet till att skapa ett långsiktigt hållbart samarbete för att möta de utmaningar vi ser framför oss såväl när det gäller miljö och säkerhetspolitik som turism och näringslivsutveckling.

På miljöområdet prioriteras arbetet med att begränsa utsläpp av koldioxid, sot och andra miljöpåverkande ämnen. Genom ökat samarbete kring havsövervakning, sjöräddning och krisberedskap kan länderna i Arktis också bli bättre på att agera vid kriser som oljeutsläpp eller fartygsolyckor.

Arktis ökade ekonomiska potential kan i värsta fall öppna upp för konflikter som även spiller över på det säkerhetspolitiska området. Därför är en fortsatt bra dialog inom det Arktiska rådet av helt central betydelse i framtiden, inte minst för att hela norra Europa fortsatt ska vara en region präglad av samförstånd och avspänning.

Rådets arbete är mycket bra och viktigt, men vi skulle även gärna se att EU tar ett större ansvar för vad som sker i Arktis. EU har stor politisk och ekonomisk tyngd som internationell aktör samt har unik kompetens inom områden som handel, fiskeri, transport miljö och klimat som skulle tillföra mycket kompetens och borga för en långsiktighet. Speciellt när det gäller att balansera miljöhänsyn och respekt för ursprungsbefolkningars livsstil mot ett ökat utnyttjande av naturresurser och utbyggnad av transportleder.

För de glesbefolkade nordliga delarna av de arktiska länderna kan framtiden, rätt förvaltad, innebära ett välbehövligt uppsving. Utökad handel, större turism och företag som i ökad utsträckning förlägger sin verksamhet till Barentsregionen är reella möjligheter. Möjligheter som också är beroende av att området kan behålla sin identitet även i framtiden.

Karin Enström (M)

Ordförande i riksdagens utrikesutskott

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Riksdagsledamot, Västerbottens län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel