Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla lyxspenderade trots mjölkkrisen – nu rasar TV-bonden: "Fattar inte att det är sant"

Det stormar i mjölkbranschen efter SVT:s avslöjanden om slösandet inom Arla.
I Nordingrå finns tv kända Charlie och Paulina West – som tvingas lägga ner sin mjölkproduktion på grund av dålig lönsamhet.
– Jag såg något klipp på nätet om att de hade köpt golfkläder, man fattar inte att det är sant, säger Charlie West och suckar.

Annons

I kvällens Uppdrag Granskning i SVT synas Arla i sömmarna. Redan har uppgifter från programmet sipprat ut och Uppdrag Granskning vittnar om ett märkligt slösande inom bolaget – som verkar i en bransch där allt fler mjölkbönder går på knäna.

Eller rentav tvingas lägga ner, som i Charlie och Paulina Wests fall.

Paret från Nordingrå gick i förra veckan ut och berättade om sitt beslut att avveckla mjölkproduktionen. Det går helt enkelt inte runt.

– Vi tillhör inte Arla, utan vi producerar för Norrmejerier, så jag kan inte uttala mig så värst mycket om det här egentligen. Men om det stämmer, de uppgifter som kommit ut, så är det självklart fel, säger Charlie West.

– Jag såg något klipp på nätet om att de hade köpt golfkläder, man fattar inte att det är sant...

Är du förvånad?

– Man förväntar sig inte att det ska hända. Men visst är det möjligt – det handlar om så mycket pengar inom Arla.

Läs också: Jonna Jinton vill rädda mjölkbönderna – "Vi konsumenter måste kunna göra någonting"

Charlie West berättar att det varit jobbiga dagar den senaste tiden, efter beslutet att lägga ner mjölkproduktionen.

– I går skickade vi tio kor på slakt. Det känns jobbigt. Man har en massa funderingar om hur man ska lägga upp allt; vad man själv ska göra i framtiden, säger Charlie West.

Hur har det varit att kliva upp och jobba på morgnarna?

– Man har tappat stinget lite. Eftersom beslutet är taget, att vi ska lägga ner mjölken, blir det ju så att man inte ger 100 procent.

Charlie och Paulina West har synts mycket i media de senaste dagarna, inte minst på ST.nu, och det tycker paret är bra.

– Man kan inte dra alla över en kam, folk har olika förutsättningar, men på något sätt är det bra att det syns att till och med unga personer ger upp. Vi vill det här så mycket men blir motverkade hela tiden.

Är det många som har hört av sig?

– Ja, vi har fått väldigt många reaktioner. Mest är det från sådana som tycker att vi har tagit rätt beslut. Folk har ju kunnat följa vår vardag på Paulinas blogg och många har varit insatta i hur vi har haft det. Samtidigt försöker man hålla modet uppe när man pratar med andra i branschen, det är ganska många kvar och man hoppas ju att det ska gå bra för dem, säger Charlie West.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!