Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla om mjölkkrisen: "2015 tuffaste året någonsin"

Arla håller med om att situationen är svår för Sveriges mjölkbönder, och säger att man gör vad man kan.
– 2015 ser ut att bli det tuffaste året någonsin, och prognoserna framöver ser dystra ut, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla.

Enligt Åke Hantoft, som själv är mjölbonde i Halland, finns det "i stort sett" ingen lönsamhet för mjölkbönder i Sverige i dag. Inte när mjölkpriset är vad det är.

– Arla gör vad man kan för att sälja så mycket mejeriprodukter som möjligt, behålla marknadsandelar och effektivisera mejerierna, säger Hantoft.

Han fortsätter:

– Men detta är inget svenskt fenomen. Det är likadant i hela Europa. Det handlar om utbud och efterfrågan.

Åke Hantoft säger att Arla försöker betala så högt pris de kan till Sverige mjölkproducenter, och att företaget också arbetar aktivt med att påverka politikerna.

– Nu har vi inget tålamod kvar med regeringen. Vi vill inte få löften om hösten eller våren, det måste hända något nu.

Han nämner bland annat att sänkt dieselskatt skulle underlätta på landsbygden. Arla efterlyser också klara besked om pengar från EU.

– Ersättningen från EU skulle behöva gå till bönderna för att hålla kassaflödet och likviditeten uppe, i stället för att gömmas undan någonstans utan att vi vet när den betalas ut.

Åke Hantoft säger att de bönder som fortfarande jobbar kämpar och sliter sig igenom krisen. Men många ger upp.

Vad har konsumenterna för ansvar?

– Det är klart att alla ska hjälpa till och köpa svenskt, men där ser jag ingen konflikt. Det finns en medvetenhet.

Vem bär det största ansvaret för att förbättra för mjölkbönderna?

– När en bransch har det tufft har vi alla ett ansvar att samverka. Företagen, politikerna och konsumenterna. Det går inte ge någon skulden. Politikerna vet hur situationen ser ut och har gjort ett program som sträcker sig över 2016, men det räcker inte. Något måste hända nu.

Varför betalar ni mindre än till exempel Norrmejerier?

– Det finns olika mejeriföretag i hela Europa, där en del verkar på en regional och lokal marknad. Arla är ett stort företag som måste ta ett marknadsledningsansvar. I och med att vi finns på den globala marknaden tar vi ansvar för att exportera överskott av råvaror, vilket hjälper mejerier som enbart verkar på den svenska marknaden, där lönsamheten är bättre.

Läs också: Mjölkbondekrisen: "Ett stort ansvar ligger hos konsumenterna"

Läs också: "Krisen håller i sig ett år till"