Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arlas smör bort från Hemköps hyllor

Hemköp väljer att skicka tillbaka ett antal paket av Arlas ekologiska margarin och smör.
Anledningen är att de faktiskt inte är ekologiska. Åtminstone inte enligt de nya reglerna.

Det handlar om bordsmargarinet Bregott och Arlas ekologiska smör. Produkterna är inte dåliga, utan uppfyller helt enkelt inte de nya hårdare kraven på vad som ska få kallas ekologiskt.

– Vi vill kunna stå rakryggade och säga att det är 100 procent ekologiskt, säger Tobias Wåhlén, chef för extern kommunikation på Arla.

Men det är inte Arla själva som återkallar varorna. Det är en av deras kunder, Axfood som bland annat äger Hemköp, som har begärt att smöret och margarinet ska plockas bort från hyllor. Andra Arla-kunder får göra som de vill.

De här paketen är "bara" 98,5-procentigt ekologiska. Tidigare har Livsmedelsverket gett Arla dispens som inneburit att 1,5 procent av innehållet har kunnat vara icke-ekologiskt och ändå bära Krav-märkningen. Men enligt de nya reglerna måste det vara hundraprocentigt ekologiskt.