Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arlas vd besökte Sundsvall – ser ingen ljusning för mjölkbönderna på kort sikt

Mejerijätten Arlas förtroende är sargat. Samtidigt som deras ägare, mjölkbönderna, har det väldigt tufft.
Vd Henri de Sauvage åker därför runt för att träffa bönderna.
Och hans besked är inte så muntert.

Annons

– Vi ser ingen ljusning på kort sikt, inte förrän tidigast i slutet av året, säger Henri de Sauvage.

Vid lunchtid på onsdagen träffade han drygt 30-talet lokala bönder på mejeriet i Sundsvall. ST fick inte vara med då, men träffade Arlas vd under förmiddagen.

Efter senaste sänkningen i februari får bönderna nu 2,70–2,80 kronor per kilo mjölk.

Rysslands importbojkott och det faktum att begränsningen av produktionen i Europa släpptes fri förra våren har gett ett stort mjölköverskott.

– Irland har ökat produktionen med 25 procent, Holland med 15 procent ... Den låga ersättningen gör att de producerar mer för att behålla intäkterna. Men efterfrågan ökar inte.

Karl-Åke Karlsson, mjölkbonde i Njurunda och vice kretsordförande i Arla, tycker att läget är mycket allvarligt.

– Jag tror ändå att medlemmarna förstår situationen. Med de högre krav och kostnader vi har i Sverige klarar vi inte den internationella konkurrensen. Ska vi ha kvar livsmedelsproduktion i Sverige så måste politikerna gripa in, menar han.

Mjölkbonden Kjell Jonsson tror inte att ersättningen kommer att bli över 3 kronor på överskådlig tid.

– Arla gör väl vad de kan. Sedan måste man själv försöka anpassa kostnaderna. Som tur är får jag mer för köttet nu och dessutom har jag mycket eget foder, det hjälper också, säger han.

Arla hamnade i blåsväder efter Uppdrag gransknings program.

Samtidigt jobbar man för att försöka minska kostnaderna och få en bättre kultur i bolaget.

– Målet är att på två år, under 2015–16, sänka våra kostnader med 100 miljoner kronor i Sverige och det klarar vi, säger Henri de Sauvage.

Det handlar bland annat om personalminskningar, att vissa stänga anläggningar, energibesparingar, effektivare arbetssätt, färre resor och konferenser och minskad representation.

– Jag är nöjd med hans insats. Han har tagit tag i kostnaderna och även ökat försäljningen till utlandet, säger Karl-Åke Karlsson.

Henri de Sauvage pekar på att Arla jobbar på en global marknad, i 150 länder och med en omsättning på 100 miljarder.

– Vi är större än Carlsberg och Orkla och våra 3 200 medlemmar i Sverige äger 25 procent av Arla. Och på sikt, menar experterna, får vi ett underskott av mejeriprodukter i världen.

Innan dess hinner ytterligare ett antal mjölkgårdar försvinna.