Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Fahlén (LR): Det krävs många åtgärder för att komma tillrätta med lärarbristen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Lärarnas Riksförbund är positivt till att det prövas olika vägar för att komma tillrätta med lärarbristen. Miljöpartiets förslag om att man ska kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan är ett sådant. Det är ett bra förslag – om man inte tummar på kraven. Men det krävs fler insatser.  

Enligt Skolverkets senaste prognos kommer det att saknas omkring 80 000 lärare i Sverige år 2031. Situationen är alltså mycket allvarlig. Lön under utbildningen kommer visserligen att kunna locka fler till lärarutbildningen, men för att få lärarna att stanna kvar i yrket handlar det om satsningar på arbetsmiljö och på fortsatt god löneutveckling, och där kan inte staten eller det här förslaget påverka.

Vi vill se ett ökat statligt inflytande över skolan, att staten går in och tidigare tar ett ansvar. Då kan vi se riktig förändring.

Inför höstens riksdagsval behöver vi fler förslag för att komma tillrätta med lärarbristen. Kommunerna har inte klarat ansvaret för arbetsvillkoren och löneutvecklingen. Vi vill se ett ökat statligt inflytande över skolan, att staten går in och tidigare tar ett ansvar. Då kan vi se riktig förändring.

Man måste också se upp med att nya alternativa utbildningsvägar inte leder till att vi styr bort sökanden från de ordinarie lärarutbildningsprogrammen. Då utbildar vi ju i praktiken inte fler och då är det bortkastade pengar. Detta måste följas upp noga, så det inte får negativa effekter för lärarutbildningarna vid Mittuniversitet.

När det gäller det nu aktuella förslaget om betald utbildning finns det också en rättviseaspekt att ta hänsyn till. Hur uppfattas det av de studenter som tar fullt studielån? Kanske måste man i detta akuta läge överväga bredare insatser för förmånlig studiefinansiering för alla lärarstudenter, exempelvis avskrivning av studielån eller högre bidragsdel i studiemedlen. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Slutligen är det så att bättre arbetsmiljö och löneutveckling för alla lärare är långsiktigt viktigare än alla alternativa vägar som nu prövas. Akuta insatser måste alltså kombineras med mer långsiktiga. Till exempel bör mer göras för att locka tillbaka de cirka 40 000 lärare som i dag arbetar utanför skolan. Det skulle dessutom få mer omedelbar effekt.

Vi behöver en gediget utbildad och välbetald lärarkår som får goda möjligheter att ta sitt professionella ansvar. Samtidigt behöver de få stöd från hela skolsystemet där stat, huvudman och skolledning ger rätt förutsättningar för läraren.

Åsa Fahlén

Ordförande för Lärarnas Riksförbund

Läs också:

Staten måste återta ansvaret för skolan – kampen om en bättre utbildning lär fortsätta även efter valet

Att som erfaren lärare tjäna flera tusen mindre än sina nyanställda kollegor är inte rimligt

Det är långt till 300 elever per skolkurator – elevhälsan måste få tillräckliga resurser

Kepsen visar att skolan redan har misslyckats

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel