Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa stortrivs i klassrum och på gym

Åsa Melander har alltid vetat att hon vill jobba med händerna och vara nära andra människor. Som teckenspråkslärare hittade hon ett sätt att kombinera de båda drömmarna. Möt 50-årsjubilaren som stortrivs i skolmiljö.

– Klassrumsluften är mitt livselixir, säger hon.

Åsas uppväxt var allt annat än ordinär. Hennes familj bodde på Rönnlunda gård och där fanns alla möjliga djur - till och med påfåglar.

– Det var som i Emil i Lönneberga. Vi hade kokerska, dräng och piga, säger hon.

Släkten är stor och det fanns alltid någon att vända sig till hemma på gården. Dessutom är händigheten ett släktdrag, något som har märkts på senare tid. Åsa köpte en lägenhet som var helt inrökt och totalrenoverade den på egen hand med assistans av sin pappa och bror. De har dragit el, kaklat och lagt golv och resultatet är en ljus och harmonisk lägenhet med enstaka detaljer i färg.

Åsa har undervisat i teckenspråk, svenska och engelska. Karriären började med en tolkutbildning där hon hittade grundbulten till sin syn på hur man ska lära ut ett ämne.

– När man undervisar i teckenspråk måste man vara visuell och göra bort sig lite för att eleverna också ska våga ta ut rörelserna, berättar hon.

Just nu jobbar hon inte som lärare, men hon håller kontakten med flera av sina gamla elever. Dagarna är fyllda av olika uppdrag och aktiviteter. Bland annat leder hon en seniorgrupp på Helex som hon aldrig i livet skulle vilja släppa ifrån sig, är sekreterare i Centerpartiets kretsstyrelse i Västernorrland och sitter som ersättare i kyrkofullmäktige i Sköns församling.

– Jag är kristen, men det är svårt att balansera mot tanken om synd. Jag tror att man bara kan synda i hjärtat om man vill någon illa, säger hon.

Tanken om människans godhet är viktig för Åsa och nästa inredningsprojekt blir ett Gandhicitat på väggen.

– Be the change in the world you want to see. Det är väldigt mycket jag, säger hon.