Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsiktsstarka kvinnor om männens hat

"Du ser ut som en jävla häxa".
"Du borde gå till veterinären och få en spruta".
"Klättra upp i tornet på Norra berget och gör oss en tjänst, hoppa".
"Du är en fitta, du borde knullas eller läggas in på psyket".
De vulgära påhoppen haglar när åsiktsstarka kvinnor gör sina röster hörda.
– Det har gått så långt att en del gamla vänner inte längre vill synas tillsammans med mig, säger 23-åriga moderaten Elin Nilsson.

Inför samtalet om mäns hat mot kvinnor har jag fått en lunta med exempel i min hand. Ett 20-tal A4-ark är fyllda med kommentarer som till synes vanliga män i olika åldrar har lagt ut på nätet för att de provoceras av kommunfullmäktigeledamoten Elin Nilssons politiska åsikter. Många av de manliga avsändarna figurerar öppet med namn och bild. En av dem jobbar i en Ica-butik, en annan är mekaniker, en tredje är lastbilschaufför. Flera är gifta eller sammanboende och de är pappor.

De senaste veckorna har vi kunnat läsa om hoten mot 23-åringen. Hon har nu utrustats med personlarm och när hon deltar i politiska möten på kommunhuset står det en vakt utanför lokalen. Förutom direkta dödshot, som både har nått henne genom social medier och skickats till hennes hemadress, får Elin så gott som dagligen kommentarer om sitt utseende.

– Det är vuxna män som skriver att jag är tjock, ful och äcklig. Det är klart jag blir skitledsen. Det har resulterat i att jag numera får samtalsstöd. Jag går till en psykolog och pratar av mig om alla dumheter. Det sätter sig djupt, förut talade jag inte om det men nu vågar jag säga det.

Läs också: Elin Nilsson anmäler hoten "Ingen ska få tysta mig"

Företeelsen är inte ny.

– Jag mötte det första hatet och fick de första hoten för 20 år sedan när jag började vara på nätet. Först blev jag förbannad och började ta debatten, sedan lärde jag mig vilka som det var någon idé att prata med, berättar Sundsvalls tidnings liberala ledarskribent Sofia Mirjamsdotter.

Hon motsätter sig begreppet näthat.

– Det handlar inte om det. Det handlar om män som hatar kvinnor och vill tysta dem.

MIRJAMSDOTTER: "Jo, jämställdheten angår alla män. Dig också!"

Men varken Elin, Sofia eller Lina Norberg Juuso, som skriver S-ledare för ST, låter sig tystas, även om dödshoten och de vulgära påhoppen påverkar dem.

– Jag har fått telefonpanik och oroar mig alltid när det ringer. Det känns obehagligt att veta att den som kontaktar mig kanske inte vill mig väl. Ibland låter den som ringer till en början vänlig för att sedan börja skrika och skälla. Numera blir jag förresten också påhoppad i verkligheten, det har gjort att jag har blivit ganska folkskygg, berättar Sofia.

Lina Norberg Juuso har jobbat som journalist och skrivit åsiktskrönikor i många år. Även hon har utsatts för obehagliga mejl och hat.  

– Jag är inte bara kvinna utan även same vilket provocerar en del men jag har aldrig fått ett rasistiskt eller sexistiskt påhopp av kvinnor och vi måste, måste, måste, måste få bukt med det här. Av respekt för demokratin och för att det är människor som utsätts, säger hon.

Avsändarna av det verbala våldet är män i alla samhällsklasser, åldrar och de kommer från olika kulturer. Enligt författaren och föreläsaren Maria Sveland finns det också ett nära samband mellan rasism och antifeminism.

Sofia säger att det händer att kvinnor blandar sig i när kommentarsfält fylls av personliga påhopp, men att det är ovanligt.

– De kan heja på ibland men motivet verkar mest vara att de vill bli bekräftade av män.

Kvinnor som syns och tänker och tycker offentligt får ibland rådet att de borde ha en mjukare framtoning. Inte minst Elin har fått rådet att hon borde tona ner sig av manliga politikerkollegor.

– Men det här är inte kvinnornas fel. I stället borde vi prata om killarna. Det är de som måste fostras och lära sig respektera kvinnor, säger Sofia Mirjamsdotter.

INGVARSSON: "Jag skrev en krönika om trollen – då hände det här"

Lina Norberg Juuso ser också en fara i att föräldrar reagerar med rädsla för nätet när den här frågan lyfts.

– Barn måste få tillgång till nätet i dag men de ska också rustas för det. Man måste prata med barnen och kontrollera var de är och vad de gör. Det är som när man släpper ut dem i trafiken eller låter dem gå ner i vattnet. De måste lära sig att ta sig fram längs vägarna och de måste lära sig att simma, säger hon.

Även Elin Nilsson tycker att näthat är fel benämning på påhoppen som riktas mot henne. Det handlar om män som känner sig hotade av kvinnor.

– Förr brändes åsiktsstarka kvinnor på bål så det har inte med nätet att göra, men det är oroväckande att det verkar bli allt vanligare. Risken är att det tystar yngre tjejer och att de inte utvecklas till sin fulla potential. Den gamla mansrollen skadar både män och kvinnor, säger hon.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.