Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åstön högaktuellt i unikt testprojekt för framtidens el

Lokalproducerad el i liten skala kan vara framtidens melodi.
Nu ska Eon i ett unikt projekt testa det nya sättet att leverera el.
Åstön kan bli först ut i landet med att genomföra försöken.

Annons

Eon Elnät har dammsugit Sverige i jakten på en plats att testa en ny form av elleveranser. Det handlar om att producera el på lokal nivå i liten skala och i jakten på lämliga platser så fastnade Eon för tre platser.

– Det är två platser söderut i landet och så är det Åstön i norra Sverige, säger Lars Höglund, regionchef Eon Norrland.

Åstön menar man passar bra eftersom det handlar om ett begränsat område där det är bra vindförhållanden. I testet är det tänkt att Eon ska leverera el till kunderna genom vindkraft eller solenergi. Men det är inte frågan om några större vindkraftparker.

– Det handlar om något enstaka eller två mindre vindkraftverk kombinerat med solceller, förklarar Lars Höglund.

Om planerna blir verklighet så kommer de närmare 170 hushållen på Åstön som får sin el levererad av Eon få elkraften från sin direkta närhet. Men under testperioden kommer de också kunna koppla över till det befintliga elnätet om det blir driftproblem.

– Leveranssäkerheten måste vara lika bra hela tiden, säger Lars Höglund.

Eon har i ett första läge träffat tjänstemän på Timrå kommun gällande projektet.

– Vi har ställt oss positiva till att de lämnat information om det här men vi har inte hittat en tid och plats då det kan presenteras för politikerna, säger Klas Lundgren, förvaltningschef på miljö- och byggkontoret.

Men när och hur det kommer ske beror lite grann på vart hela projektet tar vägen. Först och främst handlar det om vad de boende på Åstön tycker och tänker om planerna. De är inbjudna till ett informationsmöte som kommer att hållas på Idyllen under måndagen.

– Det är viktigt att kunderna tycker det här är intressant och vill vara med på det, säger Lars Höglund.

För det är ett projekt som ligger i framkant där en ny typ av elanvändning kommer att provas. Det handlar bland annat om lagring av el. Forskningen kring elbilar har gjort att den möjligheten utvecklas och snart kan komma att användas fullt ut i hemmen.

– Vi står precis i början av den utvecklingen men man kan mycket väl tänka sig att det inom en snar framtid är naturligt att ha ett batteri för lagring av el i hushållet, säger Lars Höglund.

Det kan ske hemma men det kan även ske på en central plats och då skulle ellagret kunna finnas någonstans på Åstön.

I nuläget driver Eon Elnät projektplanerna men det ses inte som omöjligt att Energimyndigheten blir delaktiga. I så fall kommer projektet på Åstön få nationell status.