Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylbåten Ocean Gala kan inte tvingas från hamnen – ägaren: "Vi får hatmejl varje dag"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Kraftmätningen i asylaffären mellan Ocean Galas ägare och myndigheterna fortsätter. Det senaste beslutet är att asylbåten inte kan tvingas från hamnen och ägaren Kjell Tandberg hotar avslöja myglet bakom kulisserna i två stora presskonferenser. "Vi får hatmejl varje dag, men det är ju inte vi som är bovarna".

När vi meddelar att kronofogdemyndigheten beslut om att de inte anser sig ha någon juridisk rätt att avvisa fartyget blir inte Kjell Tandberg förvånad.

– Det är ju det jag sagt hela tiden. Det är bara Transportstyrelsen som med stöd av internationella regler som kan avvisa oss.

Läs också: Ocean Gala tvingas lämna hamnen efter dom – ägaren: "Vi ligger kvar i Utansjö"

I snart två månader har kryssningsfartyget Ocean Gala legat förtöjd vid den gamla godshamnen i Utansjö. Ännu har ingen flykting klivit ombord på fartyget trots att Migrationsverket skrivit ett avtal med ägarbolaget Floating accommondation om att hysa 1790 asylsökande på båten.

Olika politiska beslut har inneburit att betydligt färre flyktingar kommer till Sverige och Migrationsverket vill nu säga upp en mängd olika avtal de träffat.

I asylbåten Ocean Galas fall stödjer sig Migrationsverket på länsstyrelsens beslut att hamnen vare sig är lämplig eller godkänd för att hysa ett stort flytande asylboende.

Turerna har varit många och tonen stundtals hård mellan de olika aktörerna i asylaffären.

Läs också: Nytt utspel från Ocean Galas ägare: "Vi stämmer Härnösand på 250 miljoner"

Det senaste beslutet kommer från Kronofogdemyndigheten, som på länsstyrelsens begäran, ombeds flytta på fartyget.

Kronofogdemyndigheten skriver dock i sitt beslut att de inte äger juridisk rätt att avvisa fartyget utan att de förelägger hamnbolaget Unwaste AB att följa länsstyrelsens beslut att flytta fartyget. Ett föreläggande som kan förenas med vite.

– Hamnbolaget kommer inte att avvisa oss. De har ju skrivit kontrakt med oss på ett år och bryts det åker de på en ekonomisk smäll, säger Kjell Tandberg.

Tandberg berättar att hans bolag får hatmejl dagligen som går ut på att de försöker lura svenskarna på en massa pengar.

– Men det är ju inte vi som är bovarna. Vi har ett gällande kontrakt med en statlig myndighet och lagen på vår sida. Hur kan Migrationsverket tillåtas att sätta så många aktörer i ekonomisk ruin. Där har du de fula fiskarna.

Läs också: Asylbåtens hamn i okänd rättstvist – ägaren kan förlora fastigheten

Kjell Tandberg berättar att han, tillsammans med fyra andra asylaktörer, nu planerar gemensamma presskonferenser i Stockholm samt ombord på Ocean Gala där de ska avslöja allt mygel som skett på hög politisk nivå.

– Vi hade ju aldrig kommit hit om inte kontraktet med Migrationsverket hade skrivits. Tanken var att vi skulle vara ett flytande hotell under OS i Rio istället, säger Kjell Tandberg.

Sten-Olof Altin, länsstyrelsen, medger att det uppstått ett dödläge i hamnfrågan.

– Hamnägaren hade inte rätt att träffa ett avtal med asylbåten och just nu har vi ingen fysisk möjlighet att avvisa fartyget.