Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylbåtens hamn i okänd rättstvist – ägaren kan förlora fastigheten

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Sedan den 14 juni har kryssningsfartyget Ocean gala legat förtöjd vid kaj i Utansjö hamn.

Hamnen ägs av Göteborgsföretaget Unwaste AB, men nu kan ST.nu avslöja att det pågår en komplicerad rättsprocess – där en tidigare ägare kämpar för att hamnen ska tas ifrån Unwaste.

– Om den tidigare ägaren vinner rättsprocessen får Unwaste och alla andra kriga om vem som ska få köpa fastigheten på öppna marknaden, säger Alf Bolin, tidigare konkursförvaltare.

Fabriksområdet i Utansjö har en lång historia, redan år 1900 fanns där fabriksverksamhet. Riktigt lika lång är inte den rättsprocess som nu pågår vid Ångermanlands tingsrätt. Men den är komplicerad – och okänd för de flesta utanför sfären av bolag som är inblandade.

När fabriksverksamheten vid Utansjö bruk lades ner sommaren 2008 såldes fastigheterna till företaget Utansjöverken AB, som sedan bytt ägare i flera omgångar. Från maj 2013 och ett år framåt ägdes det av företaget Badger invest – som senare sålde det vidare till Conistor AB.

Läs också: Hemliga ombud i kontakt med Ocean Gala – ägaren: "Det blir dubbelt så dyrt om det går till domstol"

De nuvarande ägarna av hamnen, företaget Unwaste AB, tog över fastigheterna i juni 2014. Bolaget har under sommaren hyrt ut kajplats till det omdiskuterade kryssningsfartyget Ocean gala, som har avtal med Migrationsverket om att husera 1 800 asylsökande.

När Unwaste AB tagit över fastigheterna fanns varken fastigheter eller intäkter kvar i Utansjöverken AB. I februari 2015 försattes det bolaget i konkurs och Alf Bolin utsågs till konkursförvaltare.

– Enligt min mening var bolaget då plundrat på sina tillgångar. De hade sålt bort allt, det fanns ingen bokföring och ingenting kvar i bolaget, säger han.

Alf Bolin har nu gått i pension, men konkursen är inte avslutad.

I bouppteckningen för Utansjöverken AB finns det en fordran som sticker ut – en skuld på knappt nio miljoner kronor till Domsjö fabriker. I januari i år köptes den skulden av en 27-årig göteborgare som tidigare varit företrädare för Badger invest. När han köpte skulden blev han part i konkursen – och bara ett par dagar efter att han köpt skuldebrevet lämnar han in en stämning till Ångermanlands tingsrätt.

I sin stämningsansökan skriver han att Utansjöverken AB redan var på obestånd när fastigheterna såldes eller blev det på grund av att fastigheterna såldes. 27-åringen yrkar på att hamnen ska tas tillbaka från Unwaste AB och lämnas till konkursboet. Uppgifterna har dementerats av Unwastes advokat och yrkandet tillbakavisas.

– Konkursen ligger i träda nu under processen. Om 27-åringen förlorar målet stänger man konkursen och ingen får några pengar. Om han vinner så går hamnen till konkursboet och då kan Unwaste eller vem som helst köpa den. På så sätt skulle det komma in friska pengar i konkursboet, säger Alf Bolin.

De pengarna kan i så fall användas för att betala av skulderna i konkursboet – där alltså 27-åringen nu har den största fordran. För Unwastes del skulle ett sådant domslut betyda att de måste köpa tillbaka en hamn som de redan köpt en gång.

Läs också: "Hamnen olämplig för asylfartyg" – Länsstyrelsen står fast vid sitt beslut

Hur längre rättsprocessen kommer pågå är oklart, men sannolikt dröjer det minst ett år innan en dom vunnit laga kraft.

ST.nu har sökt 27-åringen samt företrädare för Unwaste AB för en kommentar utan att lyckas.

Läs också: Allt talar för en juridisk tvist: I dag börjar Ocean Gala ta betalt – 800 000 per dygn trots att båten är tom

Fakta: Turerna kring fastigheterna i Utansjö

Juni 2008: Verksamheten på Utansjö bruk, som då ägs av Rottneros, upphör.

Januari 2009: De två fastigheterna som utgör hamnen köps av Utansjö bruks stiftelse, som bildar bolaget Utansjöverken AB dit fastigheterna flyttas.

Maj 2013: Bolaget Utansjöverken AB, som alltså äger fastigheterna, köps av Badger invest AB.

Februari 2014: Bolaget Utansjöverken AB säljs vidare till Conistor AB.

Maj 2014: Fastigheterna säljs vidare till ett dotterbolag till Conistor AB – Unwaste AB.

Juni 2014: Bolaget Unwaste AB, som nu äger fastigheterna, säljs till CS Vagnpark AB.

Februari 2015: Bolaget Utansjöverken AB försätts i konkurs.