Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylfartyget kan komma till Härnösand – även utan bygglov

Det är fullt möjligt att Ocean Gala kommer till Härnösands hamn som asylfartyg utan bygglov från kommunen.
Det säger Kjell Tandberg som tillsammans med sin bror Espen Tandberg äger USShipmanagers som driver Ocean Gala för ägarnas räkning.

Men Härnösands kommun är inte orolig utan räknar med att fartyget inte kommer att läggas i Härnösand.

Det norskamerikanska företaget kontaktade Härnösands kommun för att placera Ocean Gala som asylfartyg i Härnösands hamn.

Men eftersom hamnanläggningen är privatägd bestämmer inte kommunen över verksamheten. Däremot anser kommunen att det krävs bygglov för att lägga ett asylboende på ett skepp under längre tid i hamnen.

Kjell Tandberg menar att det inte finns någon saklig grund för att kräva bygglov.

– Det är felaktigt att kräva bygglov för att vårt fartyg ska få befinna sig hamnen. Det behövs inget bygglov. Därför har vi nu dragit tillbaka vår ansökan om bygglov, säger Kjell Tandberg.

Han menar att kommunen bara vill gynna egna intressen.

– Politikerna vill stoppa verksamheten eftersom kommunen planerar att öppna ett eget asylboende i konkurrens med det som vi planerar, säger Kjell Tandberg.

Blir det inget fartyg kan det enligt Kjell Tandberg bli dyrt för kommunen.

– Vi har ådragit stora förluster och har underrättat kommunen i samband med ansökan drogs bort att vi kommer att kräva kompensation för dessa förluster om det visar sig att kommunen gjort en felaktig bedömning och hantering.

Härnösands kommun räknar med att fartyget inte kommer att placeras i Härnösand

– Vi har goda relationer med hamnägaren och vi vet att hamnägaren vill ha bra och långsiktiga relationer med Härnösands kommun. Det samma gäller för Migrationsverket. Och de vet om att vi inte vill att fartyget förläggs till Härnösand, Vi har fått löften så vi är inte oroliga, säger Kommunstyrelsens ordfröande Fred Nilsson (S).

Han menar att företaget överreagerar.

– De verkar ha blivit på dåligt humör eftersom de inte får som de vill, säger Fred Nilsson.

Kjell Tandberg hävdar kommunens beskrivning av hamnen är felaktig eftersom hamnen är utpekad som en som har stor betydelse och att den därför ska vara öppen för allmän trafik.

– Dessutom är det den svenska Transportstyrelsen ansvarar för all aktivitet inom hamnområdet. Och regelförändringar faller under länsstyrelsernas mandat och inte kommunen. Det finns dessutom redan en detaljerad plan och taxa som går tillbaka till den tid då kommunen ägda hamnen som gör det möjligt för längre vistelser för vistelse för fartyg.

Kjell Tandberg menar att kommunen därför gör fel.

– Kommunen försöker att förvirra genom att försöka ta kontrollen av ett område man inte bör ha kontroll över.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.