Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylfartyget Ocean Gala ändrar kurs – öppnar upp för flytande studentboende i Sverige

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Ocean Gala öppnar nu upp för en kursändring i asylaffären. Kontakter har tagits om att bereda plats för studenter istället för att ta emot flyktingar. "Vi ser en möjlighet att lösa den akuta bostadsbristen bland studenter", säger Kjell Tandberg, Floating accommondation.

Det var efter helgens ledare på allehanda.se av Susanne Sjöstedt, politisk redaktör (S), som Kjell Tandberg nu ser en öppning för att Ocean Gala kan fylla en viktig funktion istället för att ligga tom vid kajen i Utansjö.

I sin ledare tar Susanne Sjöstedt upp att som ett asylboende med traumatiserade flyktingar är kryssningsfartyget Ocean Gala högst olämpligt, men för att lösa boendebristen bland studenter i Sverige kan det fungera utmärkt.

Ledare (S): Ocean Gala hade gjort succé bland studenterna

– Spontant tycker jag det här är en bra idé. Ocean Gala är ju bostadsanpassad och många stora studentorter ligger ju vid vatten. Kortsiktigt kan lösningen vara kostnadseffektiv, säger Susanne Sjöstedt, politisk redaktör (S).

Kjell Tandberg, Floating accommondation, håller med och har redan kontaktat regeringskansliet i frågan.

– Vi känner väl till boendekrisen bland studenter i Sverige och vi ser Ocean Gala som en kreativ lösning på ett stort problem.

Kjell Tandberg berättar att Floating accommondation vid ett 15-tal tillfällen använt kryssningsfaryg som flytande bostadsplattformar runt om i världen. Bland annat som just studentboende i samband med den stora förödelsen efter orkanen "Katrina" i New Orleans 2005.

– Enligt universitetets undersökningar visade det sig att studieresultatet för de som bodde på vårt fartyg då blev bättre än de jämförbara studenterna på land, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Lexbase-boss anlitas i tvisten mot Ocean Gala – ägaren ifrågasätter: "Jag saknar ord"

Floating accommondation har skickat tre fakturor till Migrationsverket utan någon respons och det råder ett dödläge för närvarande.

Migrationsverket har anlitat advokat Hans Backman, före detta ordförande för den omdebatterade sajten Lexbase, att föra verkets talan mot Ocean Gala.

– Tystnad råder från Migrationsverket tyvärr, men vi är öppna för samtal om och när de tar kontakt.

När det gäller kursändringen mot studentbostäder pekar Kjell Tandberg på alla de nyanlända som fått asyl och ska beredas plats i kommunala bostäder på en bostadsmarknad som inte räcker till åt alla. Det i sin tur slår hårt mot studenter runt om i Sverige.

– Där kunde Migrationsverket och kommunerna hjälpa varandra att hitta bra lösningar för studenterna. Hittills har verket och kommunen här bara samarbetat för att sabotera för oss.

– Nu har vi satt bollen i rullning och det återstår att se om regeringskansliet och Migrationsverket plockar upp den, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Politiker i Skottland ger sig in i asylaffären med Ocean Gala