Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylfartyget Ocean Gala lämnar Utansjö hamn: "Det känns för jävligt hur de behandlat oss"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Asylfartyget Ocean Gala lämnar nu Utansjö hamn.
Ägarna har begärt lotshjälp till klockan 14 på torsdag för fartygets färd till en isfri hamn söderut.
– Det känns för jävligt hur svenska staten har behandlat oss, säger Kjell Tandberg, Floating accommondation.

För Plus-kunder (uppdatering under torsdagen): Oklart när Ocean Gala lämnar Utansjö – mäklare och Sjöfartsverket överlägger

Efter nästan fem månader vid Utansjö hamn, tom på asylsökande och i ständig fejd med svenska myndigheter, lämnar nu Ocean Gala sin omstridda kajplats.

För Plus-kunder: Asylfartyget Ocean Gala på väg bort: "Det kostar för mycket att ligga kvar"

Tanken var att Ocean Gala skulle bli Sveriges största asylboende med 1800 flyktingar till en kostnad på 800 000 kronor dygnet.

Floating accommondation har hyrt fartyget och skrivit kontrakt med Migrationsverket om ett flytande asylboende och har nu stämt verket på 250 miljoner kronor för att de inte fullföljt avtalet.

– Migrationsverket och svenska staten uppträdande har varit minst sagt klandervärt, men de har uppträtt på samma sätt mot fler tilltänkta flytande asylboende och har fler stämningar att vänta, säger Kjell Tandberg, vd på Floating accommondation.

Läs också: Få koll på Ocean Gala – detta har hänt

Då fartyget inte är isklassat väljer nu ägarna, Cruise Holding Inc, att begära lotshjälp för sin färd till en isfri hamn söderut.

Det är i nuläget oklart var Ocean Gala kommer att ha sin vintervila. Kjell Tandberg säger att det beslutet är upp till ägarna men tror på en hamn i Norge, Danmark eller i England.

– Det jag vet är att Ocean Gala från den 15 april nästa år är tillgänglig för kryssningstrafik igen, säger Kjell Tandberg.