Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande föräldrar får hjälp med barnens språkutveckling – Västernorrland nytt pilotlän

Länsbiblioteket i Västernorrland blir en av de nya piloterna i Kulturrådets läsfrämjande satsning Bokstart. I Västernorrland kommer man att rikta in arbetet på asylsökande småbarnsföräldrar.

Kulturrådet fördelar närmare 3,8 miljoner i stöd till pågående och nya pilotprojekt inom ramen för Bokstart Sverige – Kulturrådets satsning på små barns språk- och läsutveckling. Genom hembesök och bokpaket till småbarnsföräldrar i särskilt utsatta områden, och nu även till familjer med långa avstånd till biblioteket, vill Bokstart uppmuntra och inspirera till högläsning på det egna modersmålet.

– Inte sällan är föräldrar eller nära vuxna den viktigaste läsande förebilden för barn, och forskning visar att tidig stimulans är viktigt för barnens läsförmåga och läslust, säger Nina Frid, handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet.

Bokstartpionjärerna Regionbibliotek Stockholm, Landskrona stad och Göteborgs stadsbibliotek får bidrag för att följa upp pågående pilotprojekt men även bredda Bokstart till nya familjer med små barn i socialt utsatta områden.

– I de första pilotprojekten för Bokstart kan vi nu se att av alla de familjer med sexmånaders barn som man riktade sig till, lyckades man nå drygt 70 procent. Det är en bra räckvidd och visar vilken betydelse ett hembesök kan ha, säger Nina Frid.

Inför den andra ansökningsomgången till Bokstart har Kulturrådet vidgat satsningen till att även omfatta glest befolkade kommuner och regioner med långa avstånd till exempelvis bibliotek.

Nya piloter i Bokstart med fokus på glesbygdsområden är Region Jämtland Härjedalen och Länsbiblioteket Västernorrland.

I Jämtland/Härjedalen räknar man med att nå cirka 600 familjer med små barn och i Västernorrland kommer inriktningen att ligga på asylsökande småbarnsföräldrar – främst via BVC men även med särskilda uppsökande satsningar på asylsökande som inte kommer i kontakt med BVC.

– Utmaningarna att driva ett projekt som Bokstart i glest befolkade områden är andra än i städer eller tätorter där service finns inom räckhåll. Avstånden är långa, ibland väldigt långa och det närmaste biblioteket är inte alltid så nära. Nu är det många regioner och kommuner som får ta emot ett stort antal flyktingar och boende för dessa ligger eller upprättas i områden som saknar kommunal service, långt från tätorterna, säger Nina Frid.

Bokstart är Kulturrådets nationella satsning på att stödja små barns språk- och läsutveckling. Våren 2015 påbörjades tre pilotprojekt inom Bokstart med hembesök i tre kommuner: Södertälje, Landskrona och Göteborg. Våren 2016 påbörjas pilotprojekt i Region Jämtland Härjedalen samt i Västernorrland. I andra ansökningsomgången för Bokstart fördelades närmare 3,8 miljoner.