Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande: Sjuka barn blir utan mat på boendet

Asylsökande på boendet i Åkerö är upprörda. De berättar att sjuka barn ignoreras, att föräldrar inte får ta med sig mat till rummen och att det dröjer innan barnen får vård och medicin.

Annons

De asylsökande på Åstön träder inte fram med namn och bild eftersom de befinner sig i en beroendeställning och är rädda för trakasserier.

– En man hämtade mat till hustrun och barnen som var sjuka. Men han stoppades och fick inte ta med den, för det krävdes ett intyg från sjuksköterskan.

Sjuksköterskan kommer en till två gånger i veckan vilket gör att ett intyg inte går att ordna direkt.

– Likadant var det för en kvinna som ville ta med mat till sina sjuka barn.

En fyra månader gammal bebis hade gråtit i sex timmar men det var inte frågan om att åka till sjukhuset på kvällen, inte förrän klockan åtta nästa morgon ordnades skjuts för barnet.

Ett barn hade fått penicillin utskrivet men pappan fick inte skjuts för att hämta det på fyra dagar. Då skjutsade Pernilla Wrang, som jobbade i köket, honom.

Flera barn har utslag och klåda som de inte får någon hjälp med. En man som hostade och spottade blod blev rekommenderad att dricka vatten.

– Det har framförts mycket klagomål till Migrationsverket på hur det fungerar. Men de säger att ägarna är nybörjare i branschen så man får ha överseende.

Läs också: Ingen regel på hur lång tid asylsökande får vistas hos andra

Kraftfulla protester mot maten ledde till ett stormöte. Det blev bättre, men bara några dagar.

– I matsalen finns nu skyltar om att alla bara får ta en portion.

Ett av husen har 27 rum och tre toaletter. De asylsökande ger en livfull skildring över lukten och smutsen där.

– De som känner personer i närheten vill gärna hälsa på dem. Då kommer hot om att de ska skrivas ut från boendet.

Svarar på anklagelserna: "Inte varit några hot, jag har informerat"

Pernilla Wrang har velat skjutsa dem, men då har hennes bil blockerats av anställda. Taxi är inte att tänka på, 700 kronor får en ensamstående i månaden. Från boendet är det tre kilometer till busshållplatsen och över en mil till en tätort.

– Det finns inget att göra och attityden hos ledningen är inte bra.

Nu bor 240 asylsökande i Åkerö. Från början gällde tillståndet 183 platser. En tid var det 300 boende, men övervåningarna stängdes för att brandskyddet var för dåligt.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs också:

Nytt avtal med Migrationsverket – över 600 flyktingbarn till Medelpad

Söråkers skola klarar inte av alla flyktingbarn från Åstön

Vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots