Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asyltrycket pressar folktandvården – övriga patienter får räkna med förseningar

Den ökade asyltillströmningen pressar folktandvården.
Trycket bidrar till att allt fler förseningar för vuxna revisionspatienter, det vill säga vuxna som gör sina regelbundna tandhälsokontroller.

– Den stora asyltillströmningen har gjort läget extra bekymmersamt för oss under 2015 och 2016. Nu hoppas vi att det blir lugnare i världen framöver, men just nu har vi i princip fem tandläkare på heltid som bara håller på med asyltandvård, säger Bo-Göran Danielsson, tandvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland.

Läs också: Akut brist på tandhygienister – och behovet fortsätter att öka

Av folktandvårdens totala vårdproduktion utgjorde asyltandvården 2,8 procent under 2015.

– Men det här ökade väldigt mycket i slutet på förra året och nu är vi uppe på ungefär fem procent. Från oktober i fjol till nu tickar ungefär 500 vårdtimmar i månaden, säger Bo Danielsson.

Läs också: Tandhälsan har aldrig varit bättre – allt fler kariesfria ungdomar i länet

Han pekar samtidigt på att det fortfarande är en liten del av den totala verksamheten.

Blir effekten av det här ökade väntetider för vanliga revisionspatienter?

– Ja, det har det blivit. Det är inget som slår över en dag, men successivt har det blivit så. Eftersom vi har brist på resurser och får lägga mer av våra resurser på asyltandvården så kan vi se en viss ökning av förseningarna, säger Annri Vesterlund, verksamhetschef för Folktandvården Centrum Sundsvall samt Timrå.

I början på året låg andelen försenade revisionspatienter i länet på 15,4 procent för att öka till 17,7 procent i slutet på året, medan landstingets mål är max 5 procent. Medan Medelpad och Örnsköldsvik ligger under de här siffrorna låg andelen försenade vuxna revisionspatienter i Sollefteå på 26,1 procent och i Härnösand/Kramfors på närmast osannolika 46,1 procent.

– Det här märks i mängden akuttider som går åt. Sen är det också mer krävande vård med svårare terapier som vi gör, säger Annri Vesterlund.

Läs också: Norrland sämst på tandhälsa

Tandvårdsdirektör Bo-Göran Danielsson påpekar att det finns en prioriteringsordning.

– Det går ju i en prioriteringsordning så har vi brist på resurser så gäller den listan att våra vuxna, förhoppningsvis friska, revisionspatienter, det är de som får vänta, säger Bo-Göran Danielsson.

Det är en stor andel förseningar jämfört med ert mål på 5 procent?

– Ja, absolut, och det är ingen önskvärd situation. Sen ser det olika ut där vi har tre verksamhetsområden som ligger under tio procent, vilket vi tycker är bra, medan andra områden ser sämre ut, säger Bo-Göran Danielsson.

Han bedömer ändå inte att det här kan orsaka försämrad tandhälsa, eftersom man har ganska god koll på sina riskpatienter.

– Då kan vi söka ut dem som vi bedömer har hög risk och kan kalla hit dem för dem som har låg risk, säger Danielsson.

■■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.