Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas efter knivskärning i Ljustadalen

Den unge mannen hann inte reagera, en annan man skallade honom så att han svimmade. Därefter fick han liggande på marken ta emot två knivhugg. Nu åtalas en 20-åring för grov misshandel.

20-åringen har erkänt att han knivhögg den andre mannen men bakgrunden till det inträffade är oklar. Enligt vittnen och offret för knivattacken skedde det hela plötsligt och föranleddes inte av något gräl. Ändå har vittnen berättat hur några av ungdomar vid festen i Ljustadalen anade vad som skulle hända. "Nu hugger han honom" ska någon ha sagt innan den då 19-årige mannen skar den två år äldre mannen bakom vänster öra och i vänster skuldra.

Fem minuter före midnatt lördag den 8 november larmades polis och ambulans till februarivägen i Ljustadalen. En ung man låg blodig på marken och ett 20-tal ungdomar ska ha befunnit sig på platsen när polisen anlände. Gärningsmannen hade försvunnit från platsen men vittnen kunde namnge honom. Några timmar senare på natten greps den misstänkte hemma hos en för polisen väl känd man i Sundsvall.

Den misstänkte nekade först men har sedan erkänt att han högg kniven i den andre mannen, dock menar han att det föranleddes av att han själv utsatts för knivhot samma kväll. Det skulle ha hänt efter att han slagit till en tjej i ett bråk. Men uppgifterna i förhören spretar och tidsangivelserna hänger inte ihop. Den åtalade hävdar i alla fall bestämt att han var den som utsattes för våld först och att han inte hade för avsikt att skada någon allvarligt när han tog fram sin kniv ur fickan.

Den knivskurne mannen som blödde kraftigt fördes till sjukhus med ambulans efter händelsen men när han förstod vad som hänt ska han ha blivit så aggressiv att polisen kallades till sjukhuset för att omhänderta honom.

20-åringen är tidigare dömd för flera våldsbrott. Hösten 2005 dömdes han för att ha knivskurit två personer. I augusti 2006 dömdes han igen, den gången till ett års sluten ungdomsvård för dråpförsök, grov misshandel, två rån, fem fall av misshandel, skadegörelse, ett rånförsök, ett försök till grov misshandel, olaga tvång och övergrepp i rättssak. I samband med rättegången gjordes en psykiatrisk undersökning av den då 17-årige pojken som inte bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning men som visade symptom på ADHD. Och i förhören om knivskärningen den 8 november har 20-åringen berättat att han slutat medicinera för sin ADHD och att det kan vara en bidragande orsak till att han ibland blir väldigt arg.