Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återförening kräver egen försörjning

Egen lägenhet och 5 000 kronor över efter hyran kommer att krävas av nyanlända som inte är flyktingar för att de ska få ta hit makar och barn.
Det kommer regeringens utredare att föreslå, erfar TT.

Utredningen Försörjningskrav vid anhöriginvandring tillsattes i februari i år och ska presenteras den 1 december. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är syftet att genom kraven ytterligare förstärka regeringens arbetslinje. Samtidigt vill regeringen visa att ”de som pekar på mångkulturens avigsidor inte ska mötas med nedtonade problem, utan åtgärder för förbättring”, enligt vad Reinfeldt då sade vid en presskonferens i Landskrona.

Enligt vad TT erfar har utredaren Erik Lempert kommit fram till att den försörjningsförmåga som bör krävas enbart ska gälla den person som fått svenskt uppehållstillstånd. Han eller hon ska inte avkrävas en förmåga att kunna försörja hela sin familj, men däremot sig själv.

Med en lämplig egen lägenhet och minst 5 000 kronor över efter hyran ska kraven enligt utredningen vara mötta, erfar TT.

Flera undantag föreslås också. Minderåriga slipper kravet, liksom personer som beviljas asyl (flyktingstatus). Detsamma gäller dem som får uppehållstillstånd för att de anses hysa ”välgrundad fruktan” för att utsättas för tortyr eller att drabbas av krig.

De som kommer att avkrävas en försörjningsförmåga utgör grovt räknat en femtedel av dem som får uppehållstillstånd genom asylsystemet, främst gruppen som får stanna av ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Kritiken var hård mot förslaget redan när direktiven presenterades.

Organisationer som Röda Korset och Rädda barnen har under arbetet lobbat för en rad ändringskrav, och ser nu föga som tyder på att de hörsammats.

– Barnens rätt till sina föräldrar blir genom det här förslaget, vad det verkar, helt beroende av sina föräldrars möjligheter att skaffa jobb. Det är klart diskriminerande. Barnen får betala regeringens arbetslinje, säger Monica Jacobson, jurist vid Rädda Barnen.

Enligt Röda Korset visar erfarenheten att inte minst integrationen av nya invandrare underlättas om de snabbt får återförenas med sin familj. Oron hämmar annars språkinlärning och en mängd andra insatser. Det samma gäller i än högre grad för de tortyroffer som Röda Korset behandlar.

– De får inte med automatik uppehållstillstånd på de grunder som undantar dem från kraven. Jag hade nog väntat mig den hänsynen, säger Anki Carlsson, ansvarig för familjeåterförening inom Röda Korset.