Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återinför den riktiga studenten till gymnasieskolan igen – då kan man verkligen skandera hur bra man är

Med anledning av 50 år av misstag – dags att återinföra studentexamen igen, ST 26/6.

Jag håller med Evert Ljungström om återinförandet av studentexamen. Vägen till avskaffandet av studentexamen i Sverige kan man säga börjar under 1940- och 50-talen när en rad utredningar arbetar för att modernisera svenska skola. 1962 tas beslut om att införa en sammanhållen och examensfri grundskola och 1964 kom beslutet att avskaffa studentexamen med 1968 som sista skrivår. Enligt Inger Enkvist, litteraturprofessor vid Lunds Universitet och opinionsbildare inom svensk utbildningspolitik var beslutet 1964 en rimlig följd av att man tidigare har avskaffat alla specifika krav på eleverna fram till sexton års ålder.

Jag hade gärna sett att Sverige hade behållit studentexamen i någon form. Fördelarna hade varit att skolan behållit sitt kunskapsmål, haft en hög utbildning i undervisningen, läraryrket haft en hög attraktionskraft men också att rimliga krav på studenterna hade ställts för att få studievana. Högskolesätena i sin tur får studenter som har högre kunskapsnivåer än vad det är i dag.

Dagens studentfirande i Sverige borde egentligen heta avslutningsexamen. Det ska firas i förväg där man lägger ut upp till 30 000 kronor på kläder, frisyrer och baler för något som helt har tappat sitt symbolvärde.

Undertecknad kommer själv från Finland, skrev och tog studentexamen våren 1991, en krävande tid som krävde självdisciplin och studievana. Det gällde att prestera sitt bästa för fick man underkänt i ett ämne behövdes det högre poäng i andra ämnen för att kompensera poängbortfallet. Slutpoängen från alla studenter i hela landet räknades ut och fördelades enligt normalfördelningskurvan; de flesta i mitten, en viss procent i topp och en viss procent underkända. Något som inte skulle kunna fungera i dagens stigmatiseringsängsliga Sverige.

Dagens studentfirande i Sverige borde egentligen heta avslutningsexamen.

Nej, återinför den riktiga studenten till svensk gymnasieskola igen. Då kan man verkligen säga att man har tagit studenten och skandera hur bra man är.

Finlandssvensken

Läs också:

► Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

► Som förälder försöker man pussla ihop studenten och skolavslutning – vad är viktigast?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel