Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återinför kömiljarden för att rädda fler från ingenmansland

Vi kunde i dagarna läsa om Marie som gått in i väggen, och som på köpet tappat förtroendet för det trygghetssystem som hon trodde skulle finnas där, just i sådana här situationer. Hon blev utförsäkrad för att väntetiden till att få vård inom psykiatrin var orimligt lång, det verkar som att systemet tydligen inte kan lista ut att vårdköer kan ställa människor i ett ingenmansland mellan arbete och vård.

För Plus-kunder: När förtroendet för välfärden kraschar: "Jag har i min fantasi tänkt att när något händer mig så har jag ett skyddsnät"

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tog bort den så kallade kömiljarden som Alliansen införde, som då halverade köerna, har köerna i hela landet fördubblats. Samtidigt har uppfyllelsen av vårdgarantin försämrats, antalet personer som får vänta mer än 90 dagar på första besöket för specialistbehandling i vården har ökat från 40 000 år 2014, till 70 000 tre år senare. Det är inget annat än ett välfärdssvek från Socialdemokraterna. Återinför kömiljarden nu!

Anders Eriksson (KD)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Vi har längst vårdköer i Sverige – S låter ideologin gå före patientnyttan

Medelpad och Ångermanland borde samarbeta mer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel