Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att aldrig gå i flock och bryta mönster

Den senaste tiden har jag blivit ifrågasatt, omgiven av tvivel, hatad och mordhotad. Samtidigt finns en stark motkraft som visat mig gränslöst med kärlek. Det känns som att de allra flesta som någon gång läst om mig eller hört mig tala har bildat en uppfattning om mig. Vilket är bra. Jag vill inte vandra osynligt förbi. Men det finns inget egenvärde i sig att vara synlig bara för att. Allting har sitt syfte och en tydlig tanke finns bakom.

Det finns lagar i Sverige som inte kan ändras från ett kommunhus. Lagar som ännu inte utformats tillräckligt bra för att främja varje barn och ungdoms trygghet. Dessa behöver ändras i riksdagen. Jag vill dit och jobba för den förändringen. Jag vill det mer än något annat och jag vill det nu – inte om 20 år. För att ta sig dit i ett län där medelåldern på folkvalda (och medborgare) är högre än resten av Sverige krävs ett starkt genomslag. Ingen affisch, folder eller stripad bil innehåller ett tomt budskap. Ingen knackad dörr, inget politiskt homeparty och ingen dokusåpamedverkan är spilld tid. Allt jag gjort och kommer att göra tjänar samma syfte.

Att jag ens känner ett behov av att berätta att jag är en helt vanlig människa med ett hundra procent genuint engagemang är i sig lite absurt. Men jag gör det - för att kunna fokusera på det som är verkligt viktigt i fortsättningen. En gång för alla gör jag klart att inget av det jag gör handlar om att jag vill ha uppmärksamhet. Det handlar inte speciellt mycket om mig alls egentligen. Det handlar om dem som ingen lyssnar på, att förmedla deras historia och föra deras talan. Det har varit ett högt pris för mig att betala och inte alltid helt enkelt. Jättesvårt faktiskt. Svårt att alltid behöva förklara och försvara. Berätta att jag är äkta och att jag vill göra livet lättare att leva för dem som inte har det lätt. De som inte fick rätt förutsättningar med sig och måste kriga för det de allra flesta tar för givet i Sverige idag. De som ännu inte är vuxna och kan bestämma själva, där det brister hos den som bestämmer över dem.

Det finns ingen plattform som ger mig lika mycket tillgång till att träffa unga människor och ta del av deras utmaningar som politiken gör. Hade jag knackat dörrar och besökt skolor med önskan att hälsa på elever som privatperson hade nog avvisningen varit ganska stor. Därför valde jag politiken, med syftet att nå så många unga som möjligt, inte att själv bli politiker i första hand.

Jag såg något under tiden jag växte upp som gjorde att jag valde att engagera mig politiskt. Det drev mig också att göra den politiska arenan lite annorlunda. Lite mer öppen och lite mer ärlig. Att inte vara ett alibi för ung och kvinnlig representation utan att faktiskt våga säga saker och göra skillnad på riktigt.

Jag vet inte ens om det här är en debatt. För vad?

Det handlar inte om sänkta skatter, fler bostäder och mer resurser till skolan. Jag vill inte heller att det ska handla om att förklara och försvara. Jag har gjort det nog nu och är trött på det. Trött på riktigt. Jag vill att det ska vara ett klargörande för att jag oavsett hur många hårda vindar som blåser har kvar samma riktning på min kompass. Min etiska kompass som tagit mig hit och som fått mig att aldrig tvivla på att fortsätta. Den som visat att oavsett om människor hatar mig och vill se mig hoppa från en bro eller hyllar mig som den modigaste person de träffat så har jag bara en sak: Min inre drivkraft och vetskapen om att det jag gör är på riktigt.

När det blåser som hårdast finns bara det kvar. Oavsett vilken temperatur omgivningen visar mig kommer jag alltid att låta mitt hjärta styra. För alla som hade något att säga men inte hade möjlighet att uttrycka det i text eller inte vågade säga det högt.

Läs mer här:

I ljuset spricker trollen – ST träffar näthatarna

Chatt – Därför träffade vi näthatarna – ställ dina frågor kring publiceringen

Hot på nätet svårlösta brott för polisen: "Vi tar emot otroligt mycket anmälningar"

Åsiktsstarka kvinnor om männens hat

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Elin Nilsson

Moderat kommunpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel