Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att anklaga sportfiskare för svampangrepp saknar grunder

Svar till insändaren Fel med sportfiske – att fånga fisk och sedan släppa tillbaka den är ingen sport , publicerad 15 november.

Först och främst när man ska fiska så kallat catch and release gör jag personligen så att jag fiskar med en enkelkrok (hullinglös) samt att fisken aldrig lyfts upp ur vattnet, de flesta sportfiskare gör så.

Att du sitter och anklagar oss för svampangrepp på lax och öring har inga grunder. Visst, vissa har ingen riktig koll på hur man ska gå tillväga om fisken skall återutsättas men det är en promillehalt.

Att fisken från havet som vandrar i älven drabbas av svamp började förekomma någon gång i mitten på 1900-talet och har pågått sedan dess. Det är inte på grund av sportfiskares åverkan eller naturen i sig.

Det är människans historiska framfart med utsläpp, vattenkraftbyggnader och andra miljöaspekter som väger in och som säkerligen ger fisken ett sämre immunförsvar. Sedan insåg man att laxstammarna i de utbyggda vattendragen började dö ut så då började man odla fisk för en slags miljökompensation. Jag tror att det är mestadels de som bär grunden till smittorna.

Antagligen på grund av att de odlade fiskarna bor i en steril miljö under början på sina små liv så de aldrig får något vettigt immunförsvar alls.

Detta är mina teorier om varför exempelvis Ljungan har det kämpigt med svampangripna fiskar. Där bör all stödutsättning och fiske stoppas under en längre period för att få tillbaka lax- och öringstammen.

Holm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel