Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att få i gång byggandet är det viktigaste

Bristen på bostäder i Sundsvall är påtaglig.

Annons

Ska målet om att Sundsvalls ska fortsätta att växa kunna nås så måste bostadsbyggandet öka. Kommunens allmännyttiga bostadsbolag Mitthem skulle i det arbetet kunna vara en mer aktiv aktör än vad de är i dag. Det kräver två saker: Vilja och pengar.

Viljan finns men pengar är, som alltid, en bristvara. I höstas meddelade Mitthem därför att bolaget avsåg att sälja av en del av sitt bostadsbestånd i centrala Sundsvall för att frigöra resurser till nya projekt. Detta stoppades emellertid av kommunens politiska majoritet (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet).

Leif Nilsson (S), ordförande i Mitthems styrelse, säger till ST:

– Det är en ideologisk fråga, vi vill bevara hyresrätten, särskilt inne i Stenstan.

Jag kan förstå utgångspunkten. Sundsvall har en relativt hög andel bostadsrätter och en fungerande bostadsmarknad kräver att det både finns möjlighet att köpa och hyra bostäder. Ambitionen bör därför inte vara att hela bostadsbeståndet ska omvandlas till bostadsrätter. Alla vill, eller kan, av olika anledningar inte äga sitt boende. Det kan handla om att det är den första bostaden, att hyrestiden är begränsad eller helt enkelt att det är för kostsamt att köpa en bostadsrätt.

Men i ett läge där behovet av att snabbt komma igång med fler bostadsprojekt så borde ändå allmänintresset i fler bostäder i Sundsvall få väga tyngst. Till exempel kan väl de nya bostäderna som byggs för de pengar som frigörs göras till hyresrätter för att väga upp det minskade antalet hyresrätter efter Mitthems försäljning. Det viktiga är som sagt att få spaden i marken och få i gång fler projekt.

Nu stängs inte dörren helt för Mitthems bostadsprojekt. Lösningen att lånefinansiera bygget av nya bostäder finns fortfarande och är i rådande ränteläge rätt så förmånligt. Å andra sidan kommer det rimligen att försämra Mitthems resultat och därmed göra att bolaget kan dela ut mindre pengar till huvudägaren Sundsvalls kommun.