Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att isolera och ignorera grupper vinner ni ingenting på – ta ert ansvar på allvar

Politiken behöver, och måste få, en renässans. De gamla systemen är i gungning. Människor runt om i världen börjar "rösta fel". Detta alltså enligt de etablerade politikernas mening. Men de "felröstande" väljarna använder sin medborgerliga rättighet till att markera sin vilja till förändringar. Den etablerade politikerkåren måste begripa att valframgångar inte bara bygger på kampanjer inför val.

Det är mellan valen som man skall komma tillrätta med sin politik. Det är mellan valrörelserna man skall debattera, och argumentera med medborgarna, såväl med dem som är för och med dem som är emot. Man bör kunna visa sin förmåga att presentera politisk substans.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att efter valdagen försöka isolera och ignorera grupper, som representerar stora delar av valmanskåren, visar och understryker bara de trötta politikernas tillkortakommanden. Politikerrollen har förändrats från ett förtroendeuppdrag till att vara en försörjning. Yrkespolitikerna övervärderar sin roll i alla avseenden, såväl vad gäller arvodering som åstadkommande av relevant betydelse för samhällsutvecklingen. Att vara förtroendevald, vad är det egentligen? Är det att försörja sig som politiker? Eller är det att ta ansvar för det förtroende och uppdrag man åtagit sig? Räcker det kanske att vara "röstboskap"?

Den vänstra delen av politkerfacket strävar efter att lägga så mycket som möjligt under sin domvärjo. "Varenda skattekrona skall gå till vad den är avsedd för", hör man som ett mantra. Detta samtidigt som man genom inkompetens förödar enorma belopp genom felsatsningar och försörjning av avpoletterade ämbetsmän och politiker, till exempel i kanslihusets elefantkyrkogård.

Den högra sidan faller in den etablerade jargongen, och är allt för flata när det gäller att försvara den närande delen av samhällsfunktionerna.

Ibland, och allt oftare, talas det om blocköverskridanden. Huvaligen, det måste klargöras och stå klart att det är avgrundsskillnad mellan plan- och marknadsekonomi.

Kanske är lösningen att starta ett helt nytt politisk initiativ. En möjlighet att rösta fram "förtroendevalda" som inte är politiker utan bara beslutsfattare. Beslutsfattare som med förtroende kan döma i beslutsprocesserna. Att utan egna politiska förslag kunna stödja eller förkasta det etablerade politiketablissemangets förslag. Detta så att det utifrån samhällsnyttan alltid, eller i huvudsak, blir till stöd för idéer som för oss framåt i gemenskap och framgång.

I Sverige i dag, för medborgarna, är det stora problem med att få genomslag och komma igenom den politiska järnridån. Men den illegala gängkulturen har verksamma metoder att ta över. De har verkligen visat att aktivism lönar sig.

Sverige behöver verkligen en politisk renässans!

Rune Östberg

Opolitlig

Läs även:

Att kasta skit på varandra är dagens politik – känslorna har tagit över

Oroväckande bottenplacering – vi saknar politiker som agerar utifrån kommunens bästa

Nu får det vara slut på slöheten i Timrå – rensa upp i centrum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel