Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att kasta skit på varandra är dagens politik – känslorna har tagit över

Att diskutera politik privat eller medialt är numera ingen diskussion, det är något helt annat. Vad hände med att "äga" sin motståndare med fakta och ord i god ton? Den sortens politik verkar blivit bortglömd. I stället blir du påhoppad av ledare och anhängare av oppositioner som inte kan besvara frågor sakligt. Det kastas skit till höger och vänster i alla möjliga olika medier och den som gör det bäst vinner.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Fakta förbises när det passar, orden är inte längre politiska åsikter utan påhopp och öronen igenproppade med översvallande känslor som styr åsikterna. Det handlar inte längre om att ha rätt eller ha fel, utan att knäcka sin motståndare antingen emotionellt eller med det senaste grävet.

Är det så svårt att lyssna på folk? Fundera en sekund på vad det är de säger och var det kommer från. Vad hände med att lyssna och lära? Om vi inte har tillräcklig kunskap för att besvara en fråga, varför inte undersöka dessa påståenden och sedan motargumentera?Kanske du på vägen hittar precis det svar du är ute efter. Om man nu inte gör det så skall det förhoppningsvis öppna dina ögon i frågan. Och i stället för att lämna diskussionen med påhopp mot oppositionen kanske man kan komma överens. Men att erkänna misstag och problematik verkar vara den absolut största tabun i det politiska Sverige.

Lugna ner er, fundera, diskutera. Folk är så emotionellt påverkade av vad andra tycker att de inte klarar av att föra en dialog. Det går inte att diskutera med känslomässiga väggar.

Nej, det gäller att man retalierar fortare än f-n för att vara relevant och visa sina väljare att man minsann inte tar någon skit. Och föga förvånad blir man när väljarna bara hakar på. Folk är antingen åsiktsrädda – man vill ju inte trampa någon på tårna som vanlig dödlig – och undviker frågor med vad som helst bara det får bort fokus från själva frågan, eller så är de så tjurskalliga att de inte kan erkänna att deras sida har fel i en fråga och börjar i stället med personliga påhopp.

Det enda man vill är att folk ska se på saker och ting med öppna ögon och öron, det mesta är inte svart eller vitt. Men just nu känns det så. Det finns inga mellanlägen, det görs inga kompromisser någonstans så vi splittras bara mer och mer.

Känslornas roll är så påtaglig att det är löjligt. Känslor ska få ha sin roll i politiken, absolut, men att låta känslorna styra totalt är ett misstag. Något som just nu tycks styra många politiskt aktiva. Lugna ner er, fundera, diskutera. Folk är så emotionellt påverkade av vad andra tycker att de inte klarar av att föra en dialog. Det går inte att diskutera med känslomässiga väggar.

Det svenska folket måste kliva av sina höga hästar och sluta med den enorma vi-mot-dem-mentaliteten som finns mellan partier och folk i största allmänhet. Man står i ett medialt virrvarr av anklagelser, smutskastning , twitterkrig och artiklar som hänger ut folk för obskyra saker helt utan relevans och tänker: Vad är det som försiggår? Varför diskuteras inte själva frågan i stället för vad politikern x gjorde i helgen?

Jag sitter här och skäms

Läs även:

Vi måste kunna kräva ärlighet från de vi väljer – lojalitet går åt båda håll

Jag blir förbannad över politikernas sätt att sko sig på vården

Våra äldre vanvårdas – det kanske är läge att ockupera kommunhuset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel