Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att lägga ned vården i Sollefteå löser inga problem

Det finns i dag en stor ojämlikhet inom hälso- och sjukvården. Det handlar om klass och kön men även om var du bor. Hälsan är inte jämlikt fördelad geografiskt och tillgängligheten är helt beroende av var du bor. Att bo i Stockholm och specifikt i innerstaden ger helt andra förutsättningar till snabb vård än att bo i mer glest befolkade områden.

Läs också: Lyssna på oss vårdtagare – lägg inte ned sjukhuset

Läs också: Närhet till vården är avgörande för bygdernas framtid

Att besöka andra län än mitt eget ingår i jobbet som riksdagsledamot. För några veckor sedan var det dags för Sollefteå. Sollefteå och Ådalen som har satt sig själva på kartan genom att befolkningen gått man ur huse för att demonstrera mot de olika förslag på nedskärningar inom hälso- och sjukvården som ligger på landstingets bord. 30 000 demonstranter; nästan lika många som demonstrerade mot invasionen i Irak i Stockholm 2003.

Nästan 40 000 personer bor i området. Vad kan de kräva av samhället? Ska förlossningar ske på långa avstånd från hemmen? När krystvärkarna sätter in och vattnet går vill man helst inte sitta i en taxi eller i sin egen bil. Kvinnor vill bli tryggt omhändertagna i närheten till hemmet. Flera av Sveriges förlossningskliniker sparar kraftigt och vissa lägger ner. Nu står Sollefteå på tur. Sollefteå har toppkvalitet på sin förlossningsklinik och den står sig väl i nationella jämförelser. Nu skrotas allt utan att det finns en rimlig konsekvensanalys på helheten. Hela Sollefteås sjukvård skakar. Kanske hela länets.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att ha ett Akutsjukhus på rimligt avstånd underlättar speciellt för äldre multisjuka.

Ska mormor Ellen åka kors och tvärs över länet Västernorrland med sin brutna höft? Är det rimligt? Eller ska den som skadats allvarligt i en olycka riskera sitt liv genom långa transporter? En helikopter är säkert vältänkt – men bara när vädret är okej. Det behövs självklart en stor genomlysning av hälso- och sjukvården i länet som snart ingår i en större region. Ett pussel ska läggas ihop med andra län som ska ingå i regionen. Nu blir det i stället panikåtgärder utan transparanta konsekvensanalyser.

Ett antal utredningar om framtidens hälso- och sjukvård ligger på regeringens bord.

Läs också: Från en blivande Ådalenbo och världsmedborgare

Läs också: Vem beslutar om vården?

En är Måns Roséns om nationell högspecialiserad vård som enligt utredaren bör bedrivas på högst sex ställen i landet och regional högspecialiserad vård på högst tre ställen per region. Roséns utredning tar inte upp akutvård eller förlossningsvård. Den utredningen går inte att använda som argument för nedläggningar.

Även jag tror på specialisering och att det sjukhus som har störst erfarenhet av specialiserade operationer ska utföra dem. Men att föregripa både regionindelning och utredningar genom att se om sitt hus kommer inte gynna regionen som är tänkt att bildas. Här måste hela pusslet läggas tillsammans med de län som ska ingå i regionen annars kommer de bitar som nu håller på att yxas till inte passa in i det stora regionpusslet. De ekonomiska problemen som har uppstått i regionen handlar till stor del om personalinhyrning. Att få ned de kostnaderna kräver helt andra åtgärder en att lägga ned hälso- och sjukvården i Sollefteå.

Karin Rågsjö

Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel