Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att möta döden just innan man fyllt fyra

Det är outsägligt sorgligt att barn dör vare sig det är i olyckor eller i sjukdom. Det är outsägligt sorgligt att barn dör trots att alla inblandade gjort vad som är möjligt för oss människor att klara av - än så länge. I nästa generation kommer fler barn att kunna räddas. Om vi låter forskning och sjukvård frodas, om vi och tillåter tanken att flyga fri.

Det är inte mindre hemskt att barn dör trots att de hade kunnat leva om inte människorna själva ställt till ett helvete för barnen. Grundhistorien snor jag från Svenska Dagbladet i söndags. Där berättar journalisten Jonas Fröberg om den lilla kurdiska flickan Laean från staden Raqqa i Syrien. Få av oss hade hört namnet på den staden innan den efter år av syriskt inbördeskrig intogs av vad de själva kallar IS, den islamiska staten. Den anses nu vara huvudstaden i deras så kallade kalifat.

Det är samma stad som nu bombas intensivt av den franska staten, som vill visa sin styrka och vilja att vedergälla de fruktansvärda bombdåd som utfördes i Paris förra helgen. Staden kommer med säkerhet att utsättas för omfattande bombningar den närmaste tiden, och det kommer att ske med stort stöd av befolkningen inte bara i Frankrike utan också i Sverige. För enigheten är stor om att IS nu har gått för långt. För mänsklighetens skull måste dessa islamistiska fascister stoppas. Också jag instämmer.

Det tragiska är att dessa bombanfall med nödvändighet kommer att innebära att små flickor som inte ens har fyllt fyra år kommer att dö. Colleteral damage, kallas det på amerikanskt mål. Oavsiktliga skador kanske vi skulle säga. Vi vill inte att dessa flickor ska dö, men vi accepterar åtgärder som gör att det kommer att ske. Det är mer än förfärligt.

Jag är inte pacifist. Jag inser att det finns ett val som innebär att man i människornas värld måste välja mellan att några dör och att många dör. Jag tror att många liv kommer att räddas om resten av världen kan enas om att IS är den huvudfiende som måste krossas. Vi måste göra vad som behövs även om det innebär att små flickor inte ens blir fyra år. Hur länge ska vår värld se ut på detta vis?

Tyvärr tror jag att många har lättare att ta till sig nödvändigheten av att sätta hårt mot hårt mot IS, än att respektera alla de som flytt för att undvika förtryck och inbördeskrig - och i nästa skede - den militära nödvändigheten såsom omvärlden uppfattar den.

Lilla Laean drunknade vid stranden av den grekiska ön Samos.. Efter fyra timmars färd över havet punkterades den gummibåt där hon färdades mot de vassa klipporna i det som i decennier - med våra svenska ögon sett - bara varit ett semesterparadis. Hon hann inte ens fylla fyra år.

Det är flyktingar som dessa från Raqqa som våra pursvenska nyfascister ser som parasiter på vår samhällskropp. Det är flyktingar från Raqqa, som likt Laeans föräldrar försökt fly undan ett krig som de inte bär något ansvar för, som av svenska nyfascister och allmänt främlingsrädda personer möts med rasistiskt klotter och brända flyktingförläggningar.

Vi måste bekämpa både islamism och nyfascism. För alla de små flickors skull som inte ens fyllt fyra år.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel