Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ordna burlesqueshower är inte ett fackligt kärnuppdrag


Fackförbundet Kommunal har fört en lång kamp för högre löner och bättre villkor i kvinnodominerade välfärdsyrken. För Kommunal är jämställdhetsargumenten bärande i de flesta sammanhang.

Huvuduppdraget är att ta tillvara medlemmarnas intressen, men Kommunal har också kampanjat för porrfria hotell. En granskning som Aftonbladet (13/1) har gjort visar dock att Kommunals bolag, Lyran konferens, har en betydligt mindre puritansk hållning.

Eller också har bolaget bara haft synnerligen dålig koll på vilken verksamhet som bedrivs i den egna lokalen när den abonneras ut till kunder.

På lyxkrogen Metropol Palais, som Lyran konferens driver i centrala Stockholm, har underhållningen hur som helst varit vågad. På champagnefesterna tycks det ha gått särskilt vilt till. Aftonbladet målar upp följande bild:

"Nakna kvinnor dansar till hög musik, konfetti yr och champagnen flödar och sprutas ut. Ett av dragplåstren är porrstjärnan Puma Swede som har medverkat i en mängd porrfilmer. Hon är naken när hon uppträder och går runt på Kommunals krog." I en annan show får man se "kvinnor som juckar och dansprofilen Tony Irving utan kläder".

Att kalla shower av detta slag för porr må vara missvisande, men att en naken porrskådis står för underhållningen på en krog som Kommunals eget bolag driver, väcker onekligen frågor. Vad tycker exempelvis medlemmarna? Känner den genomsnittlige medlemmen ens till att facket, genom sitt bolag, driver en lyxkrog?

Vad som är rätt eller fel i sammanhanget kan bara Kommunals medlemmar avgöra. I deras ögon framstår kanske festandet på Metropol Palais som oanständigt i dubbel bemärkelse. Eller också välkomnar de att Kommunal nu plötsligt – och tämligen oväntat – kan förknippas med frigjordhet och fest. Vem vet?

På Kommunals Facebooksida har enskilda medlemmar dock redan uttryckt stor ilska, vilket indikerar att Kommunal nog behöver föra en intern diskussion om vilken verksamhet som egentligen är lämplig.

Kanske bör också förbundskontorets egna och till synes överdådiga fester, som Aftonbladet också har uppmärksammat, nu underställas en kritisk granskning av medlemmarna.

Det är hur som helst inte ett fackligt kärnuppdrag att upplåta lokaler för nakenunderhållning, shower som riktar sig till en målgrupp som inte ens utgörs av fackets egna medlemmar. Så mycket kan vi slå fast. Medlemsnyttan förefaller vara ringa.

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till Iphone eller Android.