Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att skövla och meja ner tillhör en gången tid

/

Annons

Hela landet arbetar med kultur. Enligt ett pressmeddelande från Tillväxtverket förra veckan finns en stor drivkraft och potential inom de kulturella och kreativa näringarna, och enligt generaldirektör Christina Lugnet blir de allt viktigare både för innovationer och konkurrenskraft.

Men i Sundsvall ska de anrika sommarhusen i Petersvik, byggda av och först bebodda av träpatronerna och borgarna från stadens guldålder, jämnas med marken.

Det rimmar illa med den nya trenden och den - i och för sig rätt självklara - insikten att människan söker kultur; att hon inte är en rotlös materialist som nöjer sig med prylar och pengar. I ett materiellt välmående samhälle som vårt skulle kulturen mycket väl kunna vara en drivkraft som får människor att fortsätta växa - inte i yttre rikedom utan i inre.

Men ett kulturdrivet samhälle skövlar och förstör inte miljöer som ger rötter och sammanhang. Petersvikshusen hänger tätt samman med framväxten av Sundsvalls industriepok, som det nu ska byggas vidare på.

De är en historisk länk till Sundsvalls industriella arv, som vi är så stolta över och ofta framhåller. Bevarade på plats skulle de också på ett slående sätt binda samman det förflutna med den nya industrimiljön som ska växa fram.

Nu formas Facebookgrupper för byggnadernas bevarande och Svensk Byggnadsvårdsförening engagerar sig. Om det är försent att rädda husen på plats är att flytta något eller några av dem, som författaren och Sundsvallskännaren Nils-Johan Tjärnlund föreslår, en ypperlig idé.

Att skövla, meja ner och jämna med marken tillhör en gången tid, då man levde i vanföreställningen att det nya per definition alltid var bättre än det gamla. Den inställningen kostade till exempel Sundsvall hela det gamla Norrmalm, som tidigare sagt i denna diskussion.

Den rätta vägen i dag måste vara att hitta sätt att kombinera det nya med det gamla, nybyggnation med respektfullt bevarande av det kulturhistoriska och det estetiskt vackra. Nu när till och med Tillväxtverket talar om för oss att människan inte lever av bröd allena.

Annons