Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att sladda är grejen"

Tio motorentusiaster och deras vänner hade i går samlats på motorbanan i Sättna för att drifta.

– Med tanke på vädret är vi nöjda med deltagandet, säger Jens Westerlund.

Annons

Han är en av medlemmarna i bilklubben som jobbar med att göra driftingen mer rumsren.

– Vi vill inte förknippas med buskörning ute på parkeringen i Birsta, vi är seriösa och behöver någonstans att träna. I dag är vi här och det känns helbra att kunna träna upp sin bilkörning under ordnade förhållanden och utan att störa någon.

Kompisen Fredrik Sjödin jämför driftingen med konståkning:

– Det gäller att köra snyggast. Allt är domarbedömt och man ska drifta, sladda i sidled, på ett kontrollerat och mjukt sätt. Det gäller att få det hela att se följsamt och smidigt ut - att köra fort är inte det som ger poäng. Mycket rök är också något man eftersträvar.

Nästa år satsar Fredrik Sjödin på Nordic drifting series.

– Fler i klubben jobbar med sina bilar och siktar på att tävla nästa år och det känns kul. Men det betyder också att vi måste ha möjlighet att träna, på samma sätt som en hockeyspelare behöver en rink behöver vi ställen att köra på.

Drifting är en motorsport som är betydligt mycket billigare än de flesta andra motorsporter.

– Man kan ställa i ordning en bil för under 100 000 kronor. Det som sedan kostar mest är däck. Under ideala förhållande sliter man ner en uppsättning på tio minuter.

Underground Performance har i dagsläget närmare 60 medlemmar och det tillkommer fler hela tiden.

– Under sommaren har vi vuxit rejält och det finns ett enormt intresse, säger Jens Westerlund.

I går var det årets sista träningstillfälle i klubbregi och nu står vintern och garagemekandet för dörren. Men innan dess, nästa helg, träffas man och kör en le mans liknande tävling på en åker i Njurunda.

– En kompis har en åker som ska plöjas och han sa att det var ok för oss att hålla till där. Vi ska köra i sex timmar, eller så länge bilarna håller och se vem som blir först i mål. Förarna kommer att byta av varandra och det är gamla skrotbilar vi köpt på oss som ska rattas. Det blir en skojig avslutning på säsongen, säger Fredrik Sjödin.