Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ta nästa steg – ingen lätt sak

Robert Holmbom om hur enormt svårt nästa steg i karriären är.

Annons

Det är den tiden på året när många fotbollsspelare ser sig om efter en ny klubbadress. Alltid med samma mål: att ta nästa steg.

Ett steg upp på lönestegen.

Ett steg till i utvecklingen.

Ett steg upp i seriesystemen.

Men det där nästa steget kan också innebära att man trampar snett och ramlar ner för trappen. Ibland är det bättre att stå still och bida sin tid.

Det finns otaliga talanger som lämnat genombrottsklubben alldeles för tidigt. Jakten på att nå toppen kan ibland gå för snabbt.

Kolla på Timrå IK:s förre stortalang Anton Lander, var hade han varit om han hade stannat någon säsong till i Sverige för att mogna? Han hade nog inte suttit fast i Oklahoma City.

Och han är inte ensam svensk i AHL.

39 svenskar spelar i AHL och sedan finns det ett gäng som även håller till i collegeligorna och serierna under AHL. Jag tror att flertalet nog hade mått bra av några fler år i SHL och verkligen fått bära ett lag.

Ungefär som "Zäta" gjorde i Timrå IK, han var dominant i sitt klubblag och gjorde kaos i Euro Hockey Tour. Han lämnade Medelpad året han fyllde 22 år och slog sig in i Detroit Red Wings direkt. Zetterberg hade nog kunnat lämna Timrå något år tidigare, men stannade kvar och tog på så sätt gigantiska kliv på stället.

I GIF Sundsvall hade det blivit intressant att se Kevin Walker i Allsvenskan. Jag tror att han just hade fått möjlighet att fortsätta bära Sundsvall och på så sätt ta nya kliv framåt. Nu är det en betydlig osäkrare tillvaro som väntar Idolvinnaren när han kommer till Djurgården.

En annan jag hade sett framemot att se utvecklas vidare i sin nuvarande klubb var Ånge IF:s Oskar Nordlund. Han väljer däremot att trappa ned sin satsning och går till moderklubben Ljunga IF i femman.

Enormt synd.

Han hade spetsegenskaper som gjorde honom intressant för spel högre upp i seriesystemet. Tyvärr verkar det som om Ånge IF har tagit den fysiske forwarden för givet och lagt allt ekonomiskt krut på kortsiktiga värvningar utifrån.

Hade GIF varit kvar i Superettan hade nog Nordlund funnits på Urban Hagbloms radar.

I stället kommer han vinna skytteligan med stor marginal – i division V.

Men ett steg ned kan på sikt betyda ett steg upp i det långa loppet.

Och vice versa.

Mer läsning

Annons