Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vägra vara lagom kvinna

Författaren och illustratören Kerstin Thorvall (1925–2010). En gigant. När kommer hon att geniförklaras på allvar? Eller är utrymmet för det missförstådda, skapande geniet som satte konsten framför A-L-L-T bara vigt för män?

Kerstin Thorvall. Var jag sexton när jag läste henne för första gången? Och fast hon och jag var i tusen mils avstånd från att leva något som helst lika liv fanns en puls i hennes texter som jag älskade. Råa bokstäver. Hon kallade sig själv inte för feminist mig veterligen – men hon omhuldas i dag av feminister. För att hon tog sig rätten att vara den hon var. För att hon tog sig rätten att arbeta mycket och gjorde det förbaskat briljant. Kerstin Thorvall levde ett turbulent liv – men – levererade alltid till deadlines. Jobbet var en viktig identitet som hon inte svek. Kanske hade det varit att svika sig själv? 

Hon levde känslor och hon skrev känslor. Inget av det är särskilt vackert egentligen, eller sofistikerat för den delen. Hon kunde inte uppföra sig varken i det verkliga livet, i det sociala spelet, inte uppföra sig enligt normerna kring kvinnlig drift, inte uppföra sig som kvinna, fru, mamma och därför kunde hon inte heller uppföra sig i de manliga normerna om hur bokstäver ska formas till litteratur. Bekännelselitteratur – det var Kerstin det. Hon öppnade oblygt genren. Med mod: För känslor är ju mer än bara det där fina gulliga leendet, känslor är ångest, panik, att bete sig illa, pinsamt. Sådan var hon. Sådant skrev hon. Och kvinnorna älskade henne. Och männen älskade med henne. Det verkade hon uppskatta – båda delarna.

Hon var egocentrisk – och just det – att hänsynen till andra inte fanns – gjorde att hon skriva och leva ohämmat.  Som kvinna och mamma var och är det naturligtvis extra provocerande. Hon slet av sig förväntningarna på hur en hustru och en mamma ska vara – skapade skandaler och verkar ha sårat sina barn djupt. Sonen Hans Falk skrev  i boken "Uppväxt" om att växa upp i Thorvalls skugga. Om att vara ett barn som hela tiden fick hotet om att mamma skulle ta självmord. Om att vara en pojke med en mamma som faktiskt gör självmordsförsök.  Om hennes flykter från familjen. 

Kerstin Thorvall skrev en önskan om vad hon ville att det skulle stå på hennes gravsten: "Hon var en människa som ville säga som det var och hon lärde sig aldrig att alla inte ville veta det."

Jag vet vad jag kommer göra under påsk! Jag ska följa SVT:s dramaserie om Kerstin Thorvall. Skådespelerskan Cilla Thorell spelar Kerstin Thorvall.  

Serien heter "Det mest förbjudna", namne med Kerstin Thorvalls skandalbok som fick henne att fly Sverige för en period.  

Det är ett pirr inom mig av längt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel