Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vara akut sjuk räcker inte för att få hjälp på akuten

En vän till mig åkte in till akuten för en vecka sedan. Hon var i stort behov av att träffa en läkare och få hjälp med utebliven medicinering.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Då hon inte kunde äta, dricka, behålla medicinen samt hade hög feber hade sköterskan på 1177 sagt att hon behövde söka vård på akutmottagningen och få hjälp. Hon riskerade att börja krampa och mådde inte alls bra. Väl där tog det personalen en kvart att komma efter att hon tryckt på larmet. Hade hon börjat krampa så skulle det gå alldeles för lång tid till hjälpen kom.

Efter fem timmar valde hon att åka hem, då hon var så lågt prioriterad. Sköterskan sa att om det blev värre fick hon komma tillbaka. Om hon nu skulle bli sämre skulle hon ligga medvetslös i kramper. Hon valde att hellre ligga hemma där hon kunde få hjälp fortare i stället för att ligga på akuten utan medicin, övervakning eller dropp.

Att dra ner på personal löser inte problemen, de blir bara större. Då personalen stressar för att hinna med, så ökar riskerna för misstag och felbeslut.

Sofia

Läs också:

Förstatliga sjukvården och ni får min röst i nästa val – vågar ni?

Sjuksköterska: Jag skulle inte vilja att mitt sjuka barn vårdades av slutkörd personal

Hur kan samåkning med andra sjuka vara patientsäkert?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel