Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vara anonym är inte samma sak som att inte kunna stå för sin åsikt

Replik på Tomas Melander: Samtalet om Sundsvalls utveckling har spårat ur – den låga nivån hotar demokratin, ST 28/10.

I en krönika argumenterar den förre teaterchefen Tomas Melander för att anonyma insändare ska förbjudas. På samma tema – tycker Melander att valbås ska förbjudas?

Att i vissa sammanhang kunna vara anonym är en av grundpelarna i demokratin. Ett förbud mot anonyma insändare skulle leda till att färre yttrar sig och att debatten blir mer enkelspårig.

Fast varför vara anonym? Kan du inte stå för din åsikt? Det är en insinuerande frågeställning. Att kunna stå för sin åsikt är inte detsamma som att man nödvändigtvis vill göra det hela tiden i alla sammanhang.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är en sak att debattera på en specifik arena, som på opinionssidan i tidningen, men att skriva under med sitt namn och därmed riskera att när som helst behöva fortsätta debatten på exempelvis jobbet med kollegor, kunder och arbetsgivare är det få som vill.

Eftersom Melander tidigare innehaft en chefsposition och nu uppnått pensionsålder får nog sannolikheten ses som liten att han själv går miste om ett uppdrag eller ett nytt jobb på grund av meningsskiljaktigheter. För andra är dock detta ett högst sannolikt scenario. Tala är silver, tiga är guld som det heter.

Det viktiga är innehållet, inte undertecknaren. Någon form av basal kvalité av insänt material säkerställs genom att tidningen gör en koll: Finns det faktauppgifter som rimligen inte stämmer? Är tonen hätsk? Då ska tidningen avstå från att publicera. Svårare än så är det inte.

SNM

Läs även:

Sofia Mirjamsdotter: Respektera de demokratiska spelreglerna

Sundsvall är inte Kiviks marknad – gör om den omoderna skylten

1800-talsvillor och en påhittad skyline är inget att bevara – bygg i Sundsvall!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel