Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attack mot thailändska demonstranter

Ett 50-tal personer skadades, en del allvarligt, tidigt på söndagsmorgonen lokal tid i en granatattack mot de demonstranter som ockuperat den thailändske premiärministerns kontor i Bangkok de senaste månaderna, rapporterar AFP.

Explosionen inträffade nära en scen som monterats upp för demonstrationen och var den senaste i en rad explosioner på platsen sedan ockupationen i augusti och följer på flera liknande attacker på sistone.

Thailändsk tv visade hur skadade personer fördes till sjukhus och rapporterade att minst två människor skadats allvarligt i attentatet.

– Demonstranterna har återvänt till sina positioner, de är inte rädda, sade Suriyasai Katasila, talesman för den regeringskritiska Folkalliansen för demokrati (PAD). Han hade enligt utsago klivit ner från den attackerade scenen en halvtimme tidigare och beskyllde regeringstrogna för attentatet.

Några timmar tidigare omringade tusentals thailändska poliser Bangkoks huvudflygplats efter bråk med demonstranterna. Det har rests farhågor om att dagarna av protester kan få en våldsam upplösning. Demonstranterna har lovat att ”slåss till döds” om polisen försöker driva iväg dem.

Polisen uppskattar att det rör sig om totalt runt 5 000 demonstranter på flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang, och i regeringsbyggnaden. Anhängare till PAD jagade på lördagsmorgonen bort 150 poliser som befann sig en kilometer norr om Suvarnabhumi, Bangkoks nya storflygplats. Fler demonstranter väntas ansluta sig under helgen samtidigt som anhängare till regeringen meddelat att de avser att demonstrera på söndagen.

De regeringsfientliga demonstranternas vakter är beväpnade med påkar, käppar och golfklubbor. De har barrikaderat sig bakom hinder byggda av brandbilar, taggtråd, bildäck och bagagekärror.

Thailändsk tv visade bilder på arga demonstranter som argumenterade med poliser som försökte sätta upp en vägspärr för att hindra fler från att ansluta sig till protestaktionen.

Polisbefälen har sagt att de inte tänkte försöka att få bort ockupanterna med våld men demonstranterna tog inga risker. De punkterade hjulen på ambulanser och polisbilar och flera fordon blev stående kvar mitt på vägen när poliserna jagades bort.

Enligt vissa bedömare kan demonstranterna sikta på att hålla ut tills den populäre thailändske kungen håller ett tal på sin födelsedag i veckan.

Sent på lördagen kommenderades 2 000 poliser ut för att upprätta ytterligare fyra vägspärrar på vägen mot flygplatsen, efter att ha uppmanat demonstranterna att lämna området. Enligt polisen är vägspärrarna till för att söka efter vapen, och trots beväpning ska det finnas order om att inte under några omständigheter öppna eld.

Thailands premiärminister Somchai Wongsawat varnade för konsekvenserna av situationen:

– Om dödläget förlängs kommer Thailand att bli isolerat, det kommer att påverka vår handel och förstöra vårt lands image.