Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Autistiske Danne får inte bada – någon skär upp familjens pool: "Han är jätteledsen"

Danne Engström är 28 år och har autism kombinerat med en CP-skada. Han älskar att bada, men någon har bestämt sig för att beröva honom den möjligheten. För andra året i rad har någon valt att skära upp poolen som familjen ställt på tomten.

Danielle Engström, eller Danne som han kallas, är 28 år och bor i en egen lägenhet i familjens hus i Kvissleby. Han älskar att bada i poolen som står på tomten, men nu har någon skurit sönder den. Igen.

– Det syns att det inte är en liten pennkniv, det är en stark poolduk så någon har haft en riktig kniv, säger Carola Henriksson, Dannes personliga assistent.

Badandet tillsammans med syskonbarn och övriga familjen är en viktig del i samvaron med andra människor för Danne. Men på grund av funktionshindret är det svårare att bada i offentliga miljöer eller i en sjö eller i havet.

– Danielle älskar att bada och har lite svårt att vara med i stora sammanhang. Han är ju vuxen nu, men har fortfarande samma behov som ett barn, säger Anita Edström fostermor.

Nu har familjen fått beställa en ny poolduk. Men det blir dyrt och det är inte ens säkert att pumpen klarat sig så det kan bli frågan om fler kostnader.

– Poolpumpen var ju igång och den gick ju torr då det inte fanns något vatten så det återstår att se om den fungerar, säger Carola Henriksson.

Första gången det hände var under förra sommaren. Då var skadorna inte så omfattande och familjen kunde själva laga läckan.

Men den här gången var hela hörnet uppskuret och det gick inte att laga.

– Precis när vattnet blivit varmt nog att bada i. Jag hoppas de som gjorde det blev riktigt blöta för vattnet hade forsat ut så hårt att det hade vält soptunnorna, säger Carola Henriksson.

Oron är också att det ska hända igen med den nya duken.

– Det vill jag knappt tänka på, jag förstår inte hur man kan göra så. Att ge sig på de som redan har det tufft i vardagen, säger Carola Henriksson.