Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även äldre kvinnor har sex – höj åldersgränsen för cellprov och rädda liv

2015 bestämde Socialstyrelsen att cellprovtagningen för att upptäcka livmoderhalscancer skulle göras med en HPV-baserad metod för kvinnor mellan 30-64 år. Kvinnor som inte kom till provtagningen kunde få ett självtest hemskickat. Programmet beräknades rädda 30 liv, och ge 60 färre fall av livmoderhalscancer per år.

Nu i april 2018 är det fortfarande bara Skåne, Örebro, Stockholm, Jönköping och Dalarna som har implementerat den del av riktlinjerna som säger att proven ska analyseras för HPV.

I Socialstyrelsens program står också att om kvinnor inte kommer till provtagning under ett visst antal år så ska de få ett självtest hemskickat. Att ta prov själv är ett enkelt sätt för kvinnor som av olika skäl inte velat gå till en barnmorskemottagning. Denna del av programmet har bara implementerats i Skåne och i Västra Götaland.

Den som får livmoderhalscancer får gå igenom tuffa behandlingar. Om man överlever sjukdomen kan man ändå få svåra biverkningar av behandlingarna och man förlorar förmågan att få barn. För att inte fler kvinnor ska insjukna och dö i denna sjukdom så vill vi:

■ Att Socialstyrelsens program för cellprovtagning genomförs i alla landsting.

■ Att alternativet självprovtagning erbjuds alla kvinnor

Vi vill att man på nationell och lokal nivå omedelbart börjar utveckla programmet mot självprovtagning ...

Vi vill att man på nationell och lokal nivå omedelbart börjar utveckla programmet mot självprovtagning för alla som hellre vill göra det än att ta ledigt från arbete och kanske resa långa vägar för att göra samma test hos en barnmorska. Självklart ska den som vill göra testet hos en barnmorska fortfarande få göra det.

Att åldersgränsen för screening höjs

I dag blir man kallad upp till 64 år. Har man haft allvarliga cellförändringar eller har man en HPV infektion vid sista kallelsen så blir man fortsatt kallad.

För Plus-kunder: En av fyra kvinnor går inte på cellprov – barnmorska: "Det är en billig livförsäkring"

Många kvinnor blir i dag singlar efter 64 år. Ens partner kanske avlider eller man skiljer sig. Om man då går in i en ny eller flera nya relationer så riskerar man en HPV-infektion som inte blir uppföljd. 2016 var det nästan 600 000 kvinnor över 64 år som var ogifta, skilda eller änkor. 85 av dem dog samma år i livmoderhalscancer. I gruppen 15-64 år fanns över 3 miljoner kvinnor. Av dem dog 50 kvinnor. Äldre kvinnor som i dag inte omfattas av screening är alltså klart överrepresenterade.

Man har utgått ifrån att kvinnor inte kan ha ett aktivt sexliv med nya partners efter 64 års ålder.

Vi anser att den åldersgräns för screening som i dag finns är åldersdiskriminerande. Man har utgått ifrån att kvinnor inte kan ha ett aktivt sexliv med nya partners efter 64 års ålder.

Tills vi får en höjning av åldersgränsen bör kvinnor över 64 år få möjlighet att göra ett självtest som till exempel apoteken skulle kunna tillhandahålla.

Cancer har ingen övre åldersgräns och det finns ingen välgrundad anledning att inte tro att de kvinnor som passerat den valda åldersgränsen på 64 år inte skulle ha nytta av screeningen.

Tidig upptäckt räddar liv.

Barbro Sjölander, ordförande

Nätverket mot gynekologisk cancer

 

Läs också:

För Plus-kunder: Underlivsbesvär var cancer – Asal, 23, förkrossad efter år av sjukhusbesök: "Läkarna har inte gjort sitt jobb"

Lina Norberg Juuso (S): Ska strumporna vara på eller av under gynbesöket?

Insändare: Om kvinnor får gratis cellprov bör det vara samma sak med PSA-prov för män

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel