Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även assistansbehövande ska få ha sin första fylla – vilken 13-åring vill gå på fest med mamma?

Debatten kring personlig assistans har under de senaste veckorna varit hetare än någonsin, som en följd av Försäkringskassans varning till regeringen om "svåröverskådliga konsekvenser” efter tolkning av en HFD-dom.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Diskussionen kretsar kring hur det ser ut i dag och hur det ska bli i den närmaste framtiden. Men hur vi som samhälle väljer att gå framåt i det vägval som assistansen oundvikligen kommit till kommer också att påverka hela vårt samhälle i ett längre perspektiv.

Läs också: Regeringen vill snabbutreda assistans-ersättningen – Försäkringskassans omprövningar stoppas

Jag läste hur mamman till en funktionsnedsatt flicka på ett väldigt ärligt sätt beskrev hur livet och föräldraskapet varit före och efter assistansen och hur det påverkat hela deras liv. Den här flickan är i dag i tidiga tonåren och reste häromåret utan föräldrarna på en resa som en förening anordnat. Det är lätt att peka på den händelsen och säga ”assistansen skapar praktiska möjligheter” och det är förstås både sant och bra. Men assistansen har också skapat möjlighet till en frigörelseprocess från föräldrarna som de allra flesta av oss går igenom. Från att börja gå på toaletten själv, klä på sig själv, gå till kompisar själv till att tjuvröka, ha sin första fylla och resa på egen hand.

Att uppleva allt det där både bra och mindre bra som de flesta av oss icke-assistansbehövande går igenom i våra tonår. Varför är det viktigt då? Förutom att det är en del i rätten att leva som andra och därmed lagstiftad i LSS så skapar den vuxna människor som kan ta ansvar för sitt eget liv. Den här tjejen kommer förvisso hela livet ha behov av sina assistenter för att praktiskt kunna ta sig fram i tillvaron men hon kommer att vara mentalt, känslomässigt och kunskapsmässigt redo att ta ansvar för sig själv som en vuxen individ.

Läs också: Lina Norberg Juuso: Sjuka måste få vara sjuka

Inskränks assistansen till den form av avancerad hemtjänst som den alltmer rigida tillämpningen driver den emot så kommer konsekvensen bli att föräldrar tvingas ersätta den insats assistenter gör i dag, om detta varnar till och med Försäkringskassan själva i sin skrivelse till regeringen. Föräldrar får hjälpa sina barn långt upp i åldern med toalett, dusch, intimhygien, påklädning. Att resa, gå på fest med kompisar eller liknande kommer inte finnas på kartan – vilken 13-åring vill gå på fest med mamma i släptåg och vem blir medbjuden till ett första tjuvbloss bakom gympasalen när farsan går två steg bakom? Konsekvensen av det kommer att bli vuxna individer inkapabla att leva ett eget, självständigt liv.

När föräldrarna blir för gamla eller går bort – då är de helt utlämnade till samhällets omsorg. Om vi tycker att den personliga assistansen är dyr i dag så är det sannolikt mindre det kommer att kosta samhället att ta hand om den generation assistansbehövande som aldrig fick chansen att lära sig ta ansvar för sitt eget liv utefter de förutsättningar de har.

De beslut vi tar i dag kommer att ha avgörande betydelse för vilka förutsättningar en hel generation funktionsnedsatta kommer att ha att leva ett fritt och självständigt liv. Låt oss göra allt vad vi kan för att det beslutet blir bra.

Daniel Lindkvist

Vd Lystra personlig assistans

Läs också:

Min bror tynar bort – kommunen måste ta vår oro på allvar

S: Assistans ska alltid vara möjligt för den som behöver det

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel